PAYZA

29 Temmuz 2011 Cuma

Ziraatçılar pamuk fiyatlarını masaya yatırdı

Aydın Ziraat Odalarının İl Koordinasyon Kurul toplantısı Didimde gerçekleştirildi. Didim Ziraat Odası öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda son aylarda düşüşe geçen pamuk fiyatları ele alınırken, pamukta fiyat düşüşünün nedeniyle ilgili olarak 1 Ağustos Pazartesi günü İzmir Ticaret borsasında yapılacak toplantıya katılma kararı alındı. Didim Ticaret Odası salonunda yapılan toplantıya Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı başkanlık ederken, toplantıya Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efede katıldı.

Didim Ziraat Odası öncülüğünde gerçekleşen toplantıya Karpuzlu ve Kuyucak Ziraat odası başkanlarının haricinde tüm Oda başkanları katıldı. Toplantı öncesinde Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Didimin tarımsal faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ardından toplantıya geçilirken toplantıda Pamukta yaşanan Olağanüstü düşüş, gündemde ele alındı.

Pamukta yaşanan bir takım hastalıklardan dolayı zirai mücadelenin artmasıyla 1 kilogram kütlü pamuğun maliyetinin 2 lira dayandığını söyleyen çiftçi temsilcileri, pamuk fiyatında yaşanan düşüşün biran evvel önüne geçilmemesi halinde, önümüzdeki yıllarda üreticinin tekrar pamuktan uzaklaşacağı ifade ettiler.

1.5 Saat süren Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı borsa fiyatlarında düşüşün olduğunu ve son bir ayda pamuk fiyatlarının dip yaptığının altını çizerken Pamuk fiyatlarının yüksek seyretmesinden dolayı ekim alanları arttı. Ancak sürpriz bir şekilde Borsa fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Ne değişti de, son bir ay içerisinde pamuk fiyatları adeta dip yaptı? Pamuk üretiminin sürdürülebilmesi ve pamukta yaşanan fiyat düşüşünün önüne nasıl geçilebileceği yönünde pazartesi günü İzmir Ticaret Borsasında yapılacak olan toplantıya katılma kararı aldık. Yapılacak toplantıda pamukta yaşanan düşüşün nedenleri nelerdir ve düşüşün önüne geçilmesi için neler yapılabilir in arayışını yapacağız dedi.

Devletin 2011 yılı kütlü pamuk desteklemeleri için ön gördüğü 42 kuruşluk rakamın, pamuk fiyatının Borsada 7 liraları gördüğü dönemde yeterli olduğunu hatırlatan Posacı şunları kaydetti; Birkaç ay öncesine kadar bir kilo pamuk fiyatı Borsada 7 lirayı aşmıştı. Buna paralel olarak ta açıklanan 42 kuruşluk destekleme primi yeterliydi. Fakat pamuğun Borsada 3 lira 70 kuruşlara gerilemesi ve birde üreticilerimizin ek masraflarla pamuk üretim maliyetinin 2 liralara dayanması hesapları altüst etti. Bu nedenle de 42 kuruşluk primi kabullenmemiz mümkün değil. Bu konuyu da önce İzmirde yapılacak toplantıya, ardından da Ankaraya taşımayı düşünüyoruz ifadelerine yer verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder