PAYZA

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Düğün mevsiminde altın yine rekor kırdı

Avrupa ülkelerinin borç sorunlarına ilişkin endişelerin riskten kaçışı tetiklemesi sonucu külçe altının gram fiyatı 82.35 TL'yi aştı.
Bir bankanın altın piyasaları yetkilisi, "Global olarak piyasalarda riskten kaçış altına destek oluyor ve ons altın fiyatı yükseliyor. Cari açık gibi iç tedirginlikler nedeniyle başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden çıkışları da tetikliyor. Bu durumda dolar/TL'de yaşanan yukarı hareket altının TL fiyatının da hızla yükselmesine neden oldu. Riskten kaçma eğilimi tersine döndüğünde altın fiyatı bir miktar gerileyecek, TL de değerlenecektir ve altının TL fiyatında hızlı bir gerileme görebiliriz. Böyle bir harekette ons altın fiyatının ilk etapta 1,525 dolar seviyelerine gerilemesini bekleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Altın haziran ayında da yatırımcıyı sevindirdi. Finansal yatırım araçlarından külçe altın, haziranda aylık bazda yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 'Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları Haziran/2011'' raporuna göre haziran ayında en yüksek reel getiri ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,76, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 4,26 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Doları ise yüzde (-)4,39 ile yatırımcısına kaybettirdi.

Öte yandan Dünya Altın Konseyi tarafından hazırlatılan "Enflasyon ve Deflasyonun Altın Üzerindeki Etkisi'' başlıklı raporda, diğer mal varlıklarıyla kıyaslandığında altının hem yüksek enflasyon hem de deflasyon senaryolarında iyi bir performans sergilediği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder