PAYZA

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Uzmanlar altında yönü yukarı görüyor

Hafta başından beri kur tarafında yaşanan hareketliliğin sakinleşmesinden sonra piyasalarda yeniden altın rüzgarı esmeye başladı. Uzmanlar, hurriyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmelerde altındaki uzun süreli yükselişin devam edeceğine işaret ederken, kısa vadede gelecek satışlar için ise yatırımcıları uyarıyor.

Altının onsu bugünkü işlemlerde 1,625 doları görerek tarihi rekorunu tazeledi. Bu artışa paralel olarak içeride de yüksek fiyatlar seviyesini koruyor. Cumhuriyet altını 610 liradan satış satılırken, çeyrek altın ise 150 liradan alıcı buluyor.

Altının tarihi zirvesini kırması, yatırımcılarda daha nereye kadar yükselecek sorusunu da beraberinde getiriyor.

Daha yüksek seviyelere de çıkabilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, daha önce bu seviyelerin görülmemesi nedeniyle henüz bir trend oluşmadığına dikka çekerken, değil. teknik olarak altının onsu 1,635 doları görebileceğini ve yükselişin yönünü ABD'deki gelişmelerin şekillendirdiğini söyledi.
Emek KAPLANGİLhurriyet.com.tr

Yıldırımtürk şöyle devam etti, "Doların gerilemesine paralel olarak, spekülatif hareketlerin varlığı yukarı yönlü bir seyir yaratıyor.

Altın daha yüksek seviyelere de çıkabilir. Ancak, ABD'den bütçe tavanının artırılmasıyla ilgili olumlu bir haber gelmesiyle sert bir düşüş de yaşanabilir. Böyle bir durumda düşüşün kısa vadeli ve sert olacağını düşünüyorum. Sırasıyla 1,600 dolar ile 1,585 dolar test edilebilir. Asıl düşüş ise ortamın daha da iyileştirilmesi, faiz artışlarının gelmesi ve likidite daralmasıyla görülür".

DÜZELTME GECİKTİ

Troy Kıymetli Madenler'den Cumhur Taşdelen de altının normal şartlarda bu hızlı çıkışlarda bir düzeltme yaptığını ancak bu sefer geciktiğini söyledi. Taşdelen de 1,700 doların üzerinin büyük olasılıkla görüleceğini belirtirken, yükseliş için ABD tarafında borç tavanının yükseltilmesi konusunun çözülmemesine işaret etti.

Taşdelen şunları söyledi, "ABD'nin temerrüde düşme ihtimali ortadan kalkmış değil. İkinci olarak da Avrupa'da Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için kurtarma paketi oluşturuldu ancak buzdağının görünmeyen kısmında İtalya, İspanya ve hatta Fransa için riskler bulunuyor. Buzdağının görünmeyen kısmıyla ilgili sorun henüz çözülmedi. Bu nedenle altındaki yükselişin sürmesi olağan.

Yıl sonunda 1,700 doların üzerinde olmasını büyük ihtimal görüyorum. 2,000 dolarların olma ihtimali de elbette bulunuyor. Çünkü özellikle AB'deki sorunlar kısa vadeli değil. Kısa vadede ise 1,650 beklentisi var. Bu psikolojik sınırı kıracağını düşünüyoruz. Uzun vadede yükseliş devam edecek. Yatırımcılar da bu beklenti oluştu.

1,550 DOLARA KADAR ÇEKİLEBİLİR

Bu seviyeden alım önermediğini de ifade eden Taşdelen, 1,600 doların üzerinde bir düzeltme beklendiğini ancak bu kısa sürdüğünü şimdi ciddi bir düzeltme beklediklerini söyledi. Taşdelen 1,650 doların üzerinde bir kar realizasyonu yaşanabileceğine dikkat çekerken, Ciddi düzeltmede 1,550'nin altına gelinebileceğini belirtti.

Sektörde faaliyet gösteren temsilcileri ise altın için daha iyimser beklentiler taşıyor. Şu anda 88 lira olan gram altın fiyatının, yıl sonu itibariyle 100 lirayı görmesini bekleyen sektörden isimler, ons fiyatı için de 2,000 dolar telaffuz ediyor.

ALTININ GRAMI 100 LİRA OLACAK

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Cavuşculu, "Yıl sonu için 2012 ilk çeyreğinde altının gramı kesin 100 lira olacak. Aynı dönemde ons fiyatı içinde tahminimiz de 2,000 dolar olabileceği yönünde. Küresel çapta bakıldığında Ortadoğu’da yaşanan siyasi tansiyonun, benzer olayların dünyanın başka yerlerinde de olabileceğinin sinyali olarak görüyoruz. AB'deki sıkıntıların da devam edeceği öngörüsüyle, yatırımcıların bu kırılgan ortamda güvenli liman olan altına talebin devam edeceğini düşünüyorum" dedi.

Çavuşculu şöyle devam etti, "Altın zaman zaman geri de gelebilir. Altını tasarruf amacıyla alıp, 2011'in sonu ve 2012'nin ilk çeyreğine kadar tutabilecek olan yatırımcılara tavsiye ediyoruz. Vatandaş elindeki altın yatırımı piyasaya bakıp yapmamalı. Bu bir tasarruf aracıdır gerçekten ihtiyacı olduğunda satmalı."

Emek Kaplangil / hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder