PAYZA

19 Temmuz 2011 Salı

Euro satan Frang ve Yen alıyor

Hem Avrupa'nın borç problemleri hem de ABD'nin borç tavanı sorunu riskli yatırım araçlarından kaçışı tetikliyor.
Yatırımcılar Euro'dan çıkarak güvenli liman gördükleri İsviçre Frankı ve Japon Yeni'ne yönelince parite yeniden 1,40 seviyesine indi. Yurtiçinde ise dolar 1,67 lirayla Mart 2009'dan beri en yüksek düzeye ulaştı.Euro Bölgesi borç sorunlarında ve ABD'de borç tavanında henüz çözüme ulaşılamamasının oluşturduğu küresel riskten kaçış eğilimiyle dolar yeni haftaya yükselişle başladı. Bankalararası piyasada dolar haftanın ilk işlem gününde 1,67 lirayla Mart 2009'dan beri en yüksek düzeyi gördü. Bankacılar, yatırımcıların Euro'dan çıkarak güvenli liman alımlarıyla İsviçre Frankı ve Japon Yeni'ne yöneldiğini belirtiyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Parite'deki hareketleri izliyoruz ve TL sepet karşısında yeniden 2 TL seviyesinin üzerine çıktı. Hem ABD'nin borç tavanı sorunu hem de Avrupa'nın borç problemleri küresel piyasaları ve riskten kaçışı tetikliyor. Sepet bazında TL'de 2 seviyesi önemli." dedi. ING Bank döviz masası işlemcisi Erhan Kanısanlı, dolar/TL'nin küresel trendi izlemeye devam ettiğini belirterek, "1,65 seviyesi aşağıda bir destek olmuş durumda ve 1,6750 ise yükselişlerde izlenecektir." dedi. Bankacı TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha kötü performans gösterdiğine işaret etti.

Euro/dolar 1,41 seviyesinin altında işlem görürken İsviçre Frankı güvenli liman alımlarıyla her iki para birimine karşı rekor kırdı. Cuma günü dolar karşısında 1,4144'ten kapanan Euro, dün 1,40 seviyesine indi. İşlemciler yatırımcıların perşembe günü yapılacak ve Yunanistan borçlarının geri alınmasını değerlendirecek AB liderler toplantısını izlediğini ifade etti. Küresel yatırımcılar bu hafta bilanço açıklayacak şirketlerden güçlü rakamlar gelmesini beklese de ABD ve Avrupa ülkelerine ilişkin borç endişeleri küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Bankacılar, bu hafta iç piyasada en önemli gelişmenin ise perşembe günü açıklanan Para Politikası Kurulu kararı olduğunu belirtiyor. Merkez Bankası'nın temmuz ayında politika faizini sabit tutması beklenirken, bir önceki ankette ağırlıklı olarak yılın ikinci yarısı olarak öngörülen faiz artışı beklentisi ise Merkez Bankası'nın bu ay gerçekleştirdiği sunum sonrası yerini 2011'de politika faizlerinde değişiklik olmayacağına bıraktı. Tahvil-bono piyasasında cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 8,96, valörlüde yüzde 8,89 seviyesinde, dün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8,89/8,84 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta yüzde 8,88 valörlüde yüzde 8,91 seviyesindeydi. Faiz geçen hafta son bir ayın en düşük seviyesi olan yüzde 8,82'ye kadar geriledi.

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı, dün gerçekleştirdiği 4 Haziran 2014 vadeli tahvilin yeniden ihraç ihalesinde 844,6 milyon TL'si ROT'a (Rekabetçi Olmayan Teklif) satış olmak üzere toplam 1 milyar 577,7 milyon TL'lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Toplam 3 milyar 715,7 milyon TL'lik teklifin geldiği ihalede, dönem faizi ortalama yüzde 2,26, yıllık basit faiz yüzde 9,05, yıllık bileşik faiz ise yüzde 9,36 olarak gerçekleşti. Hazine bugün iki ihale yapacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder