PAYZA

28 Temmuz 2011 Perşembe

Yata yata değeri katlandı!

Rekor kıran altın fiyatları, yastık altı altın yatırımcısını da zengin etti.
Avrupa’da borç krizinin Yunanistan’dan sonra İtalya’ya sıçraması ve Euro Bölgesi’nin dağılabileceğine yönelik senaryoların fiyatlanmaya başlanmasına ABD’deki borç limiti sorunu da eklenince uıluslararası piyasalarda altının ons fiyatını da 1620 doların üzerine çıkarınca, altına yatırım yapan Türk halkı da oturduğu yerden zenginleşti.

Habertürk'ün haberine göre dışardaki krizin Türkiye’ye de yüksek cari açığı üzerinden etkileyebileceğinin tartışılmaya başlanması, bu ayın başında 1.60 TL seviyesinde olan doları, 1.70 TL’nin üzerine çıkarırken, 1 Temmuz’da 77 TL olan gram altının fiyatının da 90 TL’ye dayanması, en çok yastık altı yatırımcısına yaradı. Türkiye’deki yastık altı altın miktarı tam olarak bilinmemekle birlikte İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Altın Rafinerisi’nin tahminlerine göre Türkiye’de yastık altında 5 bin ton civarında altın bulunuyor. Bu altının toplam parasal değeri altının gram fiyatının 71 TL seviyesinde olduğu bu yılın başında 357 milyar TL idi. Diğer bir deyişle dolar kurunun 1.55 TL seviyesinde olduğu yılbaşında yastık altında 230 milyar dolarlık altın bulunuyordu.

Altın fiyatlarındaki “büyük ralli” öncesi olan 1 Temmuz’da gram altın 77 TL, yastık altındaki toplam tutar ise 385 milyar TL’ye ulaşmıştı.

444 MİLYAR TL OLDU
Son 3 haftalık süreçte altının onsunun 1620 doları geçmesi, gramının ise 90 TL’ye dayanmasıyla altın yatırımını yastık altında tutan Türk halkının serveti de 261 milyar dolara (444 milyar TL) fırladı. Yaklaşık 3 haftalık bu süreçte yastıkaltındaki altının değeri TL cinsinden 59 milyar TL, dolar olarak ise 21 milyar dolar birden artış göstermiş oldu.

REKORA RAĞMEN ÇÖZÜLMÜYOR
Altın fiyatlarının tarihi seviyelerine ulaşmasına rağmen yastık altı altında herhangi bir çözülme gözlenmiyor. Türkiye tarihinde ilk defa kriz nedeniyle ve fiyatların zirveye ulaştığı beklentisiyle 2008 yılı son çeyreği ve 2009 yılı ilk çeyreğinde yastık altında ciddi bir çözülme olduğunu ve 400 tonluk altın satıldığını belirten uzmanlar, şu anda söz konusu dönemlerdekine benzer bir satış olmadığına hatta düğün mevsiminin de etkisiyle talebin belirli bir oranda devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Temmuz ayı başından bu yana geçen 3,5 haftalık süreçte yaşananların tam tersi olarak gram altın fiyatının 54 TL’ye çıktığı 2009 yıllı başında yastık altında belirli bir miktarda çözülme yaşanmıştı. Diğer yatırım araçlarının getirisinin düşük olması ve altın konusunda sürekli “Daha da çıkacak” beklentisinin canlı tutulduğuna değinen uzmanlar, bu beklenti senaryolarına karşın dolardaki hızlı yükselişin durması ve yeniden 1.60 TL seviyesine inmesi durumunda altın fiyatlarının da bir miktar düşme olasılığının bulunduğunun altını çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder