PAYZA

2 Ocak 2011 Pazar

Yatırım araçlarında denge değişiyor

Buğday, mısır, kahve, şeker, altın gümüş daha fazla yatırımcıların gündeminde olacak. Borsalarda yatırımcılar trend hisselerine; değerlenen emtia ve enerji bağlantılı şirket hisselerine yönelecek. Döviz kurlarındaki hareketten kâr yazacak şirketler önem kazanacak


Küreselleşme sürecinde piyasalar arasındaki etkileşim yatırım araçlarının dengelerini değiştiriyor. Yeni yönelimler, trendler sıcak paranın hareketine göre yön buluyor. Merkez bankaları bunu görerek 2010 sonunda “sıkılaştırıcı” önlemler almaya başladı. 2011’de de bunun sürebileceği sinyalleri geliyor. Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, dünyanın çok kutuplu hale gelme ve ekonomide küreselleşme eğiliminin sürdüğünü ve dünya ekonomisinin canlanma sürecinin çetin olacağını belirtti. Çin, 2011 yılında para politikasını sıkılaştıracak. Sadece Çin’de değil bir çok ülkede önlemlerin arttığını göreceğiz. 

2010 yılı piyasalar için iyi bir yıl oldu. Krizin yaraları sarıldı ve önemli getiriler sağlandı. Borsanın yeni zirve yaptığı, faizlerin yeni dip seviyeler edindiği ve tahminde zorlanılan seviyeler gerçekleşti. Döviz ise yatay seyrini korudu. 2011 yılında alternatif piyasalar; faiz ve döviz, getiri olarak borsanın gerisinde kaldığı için belli bir süre daha hisse senetlerini izlemeye devam edeceğiz. 
Haziran seçimleri önemli
Ocak ortasından sonra genelde alışık olduğumuz geleneksel kâr satışları olasılığı dikkate almakta yarar var. Döviz kurlarının belli bir seviyenin üzerinde taban yapmaya başlaması dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı. 
Haziranda seçim var. Herkesten çok piyasalar bunun sonucunu merak ediyor. Endekste banka hisselerine yabancı satışları gelirken ve bankacılık kârları ile ilgili 2011’de çok olumlu şeyler söylenmemesi nedeniyle genel bir hareket ya da çıkış hareketi beklemek zor. Ancak yeni bir yabancı alım dalgası gelirse bu söz konusu olabilir. Zira yabancı yatırımcı da seçim sonuçlarını görmek isteyecektir.  

Seçim sonuçları nasıl olacak? Siyasi yapı nasıl etkilenecek? Seçim sonrasına bırakılan Anayasa değişikliği ve Güneydoğu ile ilgi sorunlarının nasıl şekilleneceğini yabancı yatırımcılar görmek isteyebilirler. Kredi notlarındaki artış yabancı ilgisini çekebilecek bir diğer gelişme. Euro Bölgesi’nde borç çevirme riski taşıyan ülkelerin kredi notlarını dikkate aldığımızda Türkiye bunu fazlasıyla hak ediyor. Böyle bir düzletme seçim öncesi mi yoksa seçim sonrasına mı kalacak bunu zaman gösterecek. 

İkinci yarıda FED izlenecek
Haziran ayı FED’in 600 milyar dolarlık tahvil alımlarının bittiği ay olacak. FED yeni bir karar almazsa bu tarihe kadar tahvil almaya yani piyasaya likidite vermeye devam edecek. Türkiye global ölçekte izlenen bir piyasa artık. Gelişmiş ülkelerden son yıllardaki fon akışının etkisiyle gelişmekte olan piyasaların öne çıkması ister istemez Türkiye’yi öne çıkardı. Makro ekonomik verilerin güçlü yapısı da bu görünüme katkı yaptı. Bu ilgi boş bir ilgi değil ve hemen sonlanmasını beklemek fazlaca karamsarlık olur. 
Banka hisseleri bu nedenle endeksi baskı altında tutsa da borsanın cazibesi bir süre daha korunabilir. Bu açıdan daha çok uzmanlık ve seçicilik öne çıkacak. Hisse seçiminde belki de endeks ve diğer hisselere göre performansı zayıf kalmış hisselere sıra gelebilir. Primli ve fiyatını bulmuş hisselerden çok primsiz kalmış hisseleri yakından izlemek gerekebilir. Ancak yine de temel verileri ve para girişleri gibi hisse tercihinde önemli kriterleri göz ardı etmeden bu hisseler değerlendirilebilir. 

“Ucuz etin yahnisi” hesabı sadece primsiz olması alım için yeterli değil. “Fiyatı yükselmeyen bütün hisseler kötüdür” diyen eski borsacıların sözünü de hatırda tutmakta yarar var.

AÇIKLANACAK VERİLER03 Ocak 2011 Pazartesi  
09:00  Türkiye CNBC-E Tüketici Güven Endeksi, Ara.
10:00  Türkiye TÜFE, Ara. (Beklenti: yüzde 0,26)
10:00  Türkiye ÜFE, Ara. (Beklenti: yüzde 0,33)
11:00  Türkiye TİM-İhracat Verisi, Ara.
10:58  AB İmalat Sektörü PMI, Ara.
17:00  ABD ISM İmalat Endeksi, Ara.
17:00  ABD İnşaat Harcamaları, Kas. 
04 Ocak 2011 Salı  
17:00  ABD Fabrika siparişleri, Kas. (Beklenti: -0,20 yüzde )
21:00  ABD Fed Toplantı Tutanakları 
05 Ocak 2011 Çarşamba  
11:00  AB PMI Hizmet Endeksi, Ara. (Beklenti: 53,7)
15:30  ABD ADP İstihdam raporu, Ara. (Beklenti: 100 Bin)




17:00  ABD ISM Hizmet Endeksi, Ara. (Beklenti: 55,5)
17:00  Türkiye BDDK-Bankacılık Sektörü Net Kâr/Zarar Durum, Kas. 
06 Ocak 2011 Perşembe  
15:30  ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları (Beklenti: 400 Bin) 
07 Ocak 2011 Cuma  
12:00  AB GSYH-Son Veri,2010-3Ç (Beklenti: 0,40 yüzde )
15:30  ABD Tarım Dışı istihdam, Ara. (Beklenti: 135 Bin)
15:30  ABD İşsizlik oranı, Ara. (Beklenti: 9,70 yüzde )





Yurtdışındaki düşüşle iyimserlik korunamadı
Yılı olumlu kapatma çabası etkili olamadı ve dış piyasalardaki düşüşe iç piyasalar da uyum gösterdi. Faizlerde düşüş eğilimi sürerken döviz kurlarında ivmesi azalmasına rağmen tepki yükselişi devam etti. Sıcak paraya karşı alınan önlemlerin etkisiyle başta banka hisselerine gelen satışlar olmak üzere ilgiyi lokomotif hisseler dışındaki hisselere yöneltti. Yeni beklenti ihtiyacına dış piyasalardaki düşüş eklenince iç piyasalar iyimserliği koruyamadı. Dış kaynaklı gelişmelere duyarlılık artabilir. 

BORSA
Kâr satışları görülmeye başladı

Endekste sert düşüş sonrası gelen tepki alımları direnç seviyelerinde satışla karşılaştı. Piyasa gelen satışları karşılamakta zorlandı. Endeks 66.000 seviyesinin üzerinde tutunmazsa satışların devamıyla birlikte 65.300 ve 64.000 seviyeleri gündeme gelebilir. Dirençler  67.150 ve 68.000 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir.

DÖVİZ
Tepki çıkışı ivme kaybetti
Sıcak paraya karşı Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin etkisi hissedilmekle birlikte tepki çıkışı ivme kaybetti. Ancak kısa dönem için önemli direnç olarak kabul edilen 1.530 seviyesinin üzerinde işlem görmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde tepki hareketinin devamı beklenebilir. Direnç 1.565 ve 1.610 seviyelerinde. İlk destekler ise 1.540-1.530’da.

FAİZ
Düşüş trendi sürüyor
2010 yılında düşüş trendi içerisinde olan faizler, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının etkisi ile düşüş trendini südürüyor. İlk takip edilecek seviye yüzde 7.00. Yukarı doğru hareketlerde 7.18-7.20 ve 7.40 seviyeleri izlenebilir. Faizlerde dip seviyelerde dalgalı bir seyir gözlenebilir. Daha çok yatay hareketlilik izlenecek.

ALTIN
1.415 seviyesi önemli
Kâr satışlarının etkisiyle bir süredir devam eden yatay hareket tepki yükselişiyle karşılaştı. İlk direnç ise 1.415 seviyesinde. Bu seviyenin geçilmesi durumunda çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Sonraki dirençler 1.440 ve 1.500’de bulunuyor. İlk destek 1.390 seviyesinde bulunurken bu seviyenin üzerinde tepki hareketinin devamı beklenebilir.

DIŞ PİYASALAR
İyimserlik zayıflıyor
Dış piyasalarda olumlu hava sürmekle birlikte daha temkinli hareket görülüyor. Bu durum, Noel tatilinin verdiği rehavete bağlanabilir belki ama son günlerde piyasalar belli bir bantta seyrediyor. Yeni beklenti oluşturulamamasının yanı sıra kısa dönemli bakışta; piyasayı bozacak gelişmeler de bu görülmüyor. Piyasaların durgunluğu daha sonraki günlerde, çıkışın devamı için güç toplama mı, yoksa çıkamayan borsa düşer anlayışını mı getirecek bakacağız. Ancak yeni yılda piyasada iyimserlik bir süre daha korunabilir. Euro Bölgesi, ABD ve FED kaynaklı gelişmelerle birlikte Çin izlenecek. 

ABD
Çıkış trendi sürüyor
Çıkış hareketi devam etmekle birlikte ivme kaybetmeye başladı. İlk direnç 11.700 ve 11.800 seviyelerinde bulunurken  bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç 12.000 seviyesinde. İlk destekler ise 11.500-11.420 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Sonraki destek 11.330 seviyesinde

BREZİLYA
Tepki alımları geldi

Son dönemdeki düşüş hareketi tepki alımlarıyla karşılaştı. Tepki yükselişi güç kazanmaya başladı. İlk dirençler 70.600 seviyesinde görülüyor. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Bu seviyenin üzerinde sonraki dirençler 72.000-72.600’de. İlk destek ise 68.200 seviyesinde. Tepki yükselişinin devamı beklenebilir.

JAPONYA
Çıkış güç kaybediyor
Kısa dönemli çıkış hareketi yerini önce yatay harekete sonrasında ise güç kaybına bıraktı. İlk dirençler 10.370-10.400’de. Bu seviyeler kısa dönem için önemli. Bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Destekler 10.180 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında satışların devamı gelebilir.

ALMANYA
Kâr satışlarının etkisinde
Çıkış trendi korunmakla birlikte kâr satışları derinlik kazanmaya başladı. İlk destek 6.900 seviyesinde. Bu seviyenin altında çıkış trendinin altına salınım gerçekleşmekle birlikte daha önemli destek 6.700 ve 6.650 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 7.000-7.080 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç  7.200 olarak görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder