PAYZA

11 Ocak 2011 Salı

Euro 4 ayın dibine vurdu!

İflas endişesi Euro’yu 4 ayın dibine indirdi.


Portekiz’e yönelik endişeler ve AB’nin özel yatırımcılara ek yük getirmesi beklenen bir yasa üzerinde çalıştığı yönündeki haberler Euro’yu vurdu.

Para piyasaları dün ABD ve Avrupa’dan gelen makro ekonomiye yönelik rakamların etkisiyle hareketli bir gün geçirdi. Euro, Avrupa’da hüküm süren borç sorunları nedeniyle dolar karşısında son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Özellikle Portekiz’e yönelik endişelerin artması ve AB’nin özel yatırımcılar açısından olumsuz sonuçlar doğurması beklenen bir yasa üzerinde çalıştığı yönündeki haberler Euro-dolar paritesini gün içerisinde 1.2944’e kadar indirdi. Diğer yandan ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre aralık ayında tarım dışı istihdam 103 bin ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı yüzde 9.4 oldu.

İŞSİZLİK VERİSİ TATSIZ
Ekonomistler, tarım dışı istihdamın aralıkta 175 bin kişi artmasını; işsizlik oranının ise yüzde 9.7’ye düşmesini bekliyorlardı. Daha önce kasımda 39 bin artış olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi ise 71 bin artışa revize edildi. İşsizlik oranı kasımda yüzde 9.8 olarak açıklanmıştı. Verinin ardından ABD borsa endeks vadeli işlemleri eksiye döndü. Euro dolar karşısında artıya dönerek 1.3000 seviyelerine yükseldi.

"SORUMLU OLUN"
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi’nde artan bir enflasyon tehlikesi görmediğini söyledi. Trichet Almanya’da katılacağı bir etkinlik için hazırlanan konuşma metninde, "Avrupa, bir enflasyon toplumu haline gelmedi ve gelmeyecek. Euro, Alman Markı da aralarında olmak üzere, kendisinden önceki para birimleri kadar istikrarlı" dedi. Trichet’nin bu açıklaması, Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat’ın bu hafta açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamlarını izliyor. Euro Bölgesi aralık ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 2.2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aralık ayında enflasyon beklentileri de yükseldi. Tahvil alım programının devam ettiğini belirten Trichet, bununla ilgili yeni bir mesajının bulunmadığını da ekledi. ECB Başkanı Trichet, açıklamalarında Euro Bölgesi hükümetlerine yönelik eleştirilere de yer vererek, "Avrupa hükümetleri yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeli" diye konuştu. Trichet, hükümetlerin ulusal bütçe açığı azaltma programlarını kararlılıkla uygulamaları, bunun yanı sıra kolektif ekonomi yönetimi çabalarını güçlendirmeleri gerektiğini ifade etti.


"İSTİHDAM 4-5 YILDA NORMALE DÖNER"
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD’de ekonominin büyümenin istihdamı artırmak için çok zayıf olmasını karşın yüksek bir hıza oluşmakta olabileceğini söyledi. Aralık ayı tarım dışı istihdam rakamlarının açıklanması öncesinde kongreye sunulan konuşma metninde Bernanke, "Tüketici ve işletme harcamaları bakımından kendi ayakları üzerinde durabilir bir canlanmanın artan kanıtları görülmekte" yorumunu yaptı.

"DEFLASYONA DİKKAT"
Başkan, dirençli işsizlik rakamlarının canlanmayı tehdit edebileceğini vurgularken istihdam piyasasının normale dönmesinin 4-5 yıl alabileceğini aktardı. Bernanke ayrıca çok düşük enflasyon oranlarının ters şoklar halinde deflasyon sürecine girilmesi risklerini artırdığını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder