PAYZA

7 Ocak 2011 Cuma

Sabreden kazanacak!

Yeni yıla mutlu bir şekilde giren piyasalarda bahar havası hakim. Haftanın ilk 4 gününde yüzde 5'e yakın değer kazanan İMKB, bugün bir miktar düşüş yaşasa da bu, rallinin yanında sınırlı kalmış durumda.
Yılbaşı öncesi Noel tatilinin de etkisiyle durağan ve satıcılı bir seyre giren İMKB, yeni yılla birlikte hızlı bir yükseliş trendi yakaladı. Yılın son bir ayında negatif ayrışma sürecine giren ve diğer borsaların altında bir performans sergileyen İMKB 100 Endeksi, bu açığı kapatmaya çalışıyor. Yılbaşına kadarki son 3 aylık süreçte yüzde 6 gerileyen Türkiye Endeksi'ne karşılık, Doğu Avrupa Endeksi yüzde 9 değer kazandı. Para girişiyle yakalanan bahar havası, işte bu makası daraltabilir.
Peki yatırımcı bu endeks hareketinde nasıl bir starteji izlemeli? Alımlara devam etmeli mi? Bu seviyeler uygun değilse hangi seviyeler beklenmeli? Altın yatırımcısı bu fiyat düşüşü karşısında nasıl bir tavır takınmalı? Doları bozdurmak için uygun seviye hangisi?

YATIRIM İÇİN ZOR BİR YIL!
Hisse senetleri yatırımı için zorlu bir yıl olacağını daha önce söylemiştik. Bu paralelde bu yıl yatırım yapacak yatırımcıların çok fazla iştahlı olmaması gerekiyor. Ufukta kaçırılacak tren yok. Seçim dönemine kadar ve akabinde bir çok fırsatın doğması söz konusu olacak. Yani sabırlı olan yatırımcı bu yıl kazanmasını bilecek.
KISA VADEDE BU SEVİYELERE DİKKAT!
Bu paralelde, borsanın bulunduğu bu 68-69 binli seviyelerin alım için uygun olduğunu belirten uzmanlara karşılık 66 binli seviyelerin beklenilmesi gerektiğini söyleyenler de var. Fakat genel kanı 66 binli seviyelerin fırsat olarak değerlendirilmesi yönünde. Kısa vadede yeni zirve seviyeleri beklenmezken, not artırımı gibi önemli haberler rüzgarının yönünü değiştirebilir. Özetle dar bantta yatay seyir gözlemlenecek bu da 66-70 bin bandında olacak.

AB KAYGILANDIRIYOR
Dünya borsalarında son haftalarda görülen sert yükselişin ardından endekslerde yorulma işaretleri görülüyor. Wall Street beklentilerden iyi gelen işsizlik başvurusu verilerine rağmen perşembe günü kâr satışlarıyla geriledi. Avrupa'da ise hava sisli. Çin'in ciddi ekonomik kriz yaşayan İspanya ile 5 milyar 654 milyon eroluk 16 ticari anlaşma imzalaması ve İspanya devlet tahvilleri alımına devam edeceği beklentisi her ne kadar olumlu algılansa da tünelin sonunu görmek için henüz erken. Uzmanlar da zaten 2011 için özellikle AB'ye vurgu yapıyor.

DÖVİZDE REALİZASYON SEVİYESİ!
Döviz kanadında ise kısa vadede TL'de değer kaybı beklentisi ağır basıyor. Fakat yılın geneline baktığımız zaman TL bir mikta değer kazanabilir.

Faizler ise son günlerde dip üstüne dip yaparken Dolar/TL kuru para girişine rağmen yukarı yönlü eğilimini muhafaz ediyor. Bu artışta faizlerin bir miktar daha düşeceği beklentisi etkili oluyor. Euro ise güçlü dolar karşısında bir miktar geri gelirken Euro/Dolar paritesi tekrar 1.30 seviyelerinin altına çekildi.
Doları daha fazlat tutmak stemeyen ve satmak isteyenler için 1.60-1.61 TL seviyeleri için uygun olabilir. Dolarda beklenti 1.50-1.60 TL arasında bir hareket.

YA ALTIN NE OLACAK?
Yatırımcının güvenli limanı güven sarsmaya mı başladı? Hisse senetleri piyasasında yükseliş sert olurken emtia kanadında altın fiyatlarının düşüşü de bir o kadar sert ve hızlı oluyor. Uzmanlar, altındaki bu düşüşü yıl sonuna doğru görülen hızlı yükselişin bir düzeltmesi olarak görüyor. Bugün itibariyle atlının ons fiyatı bin 360 doların altına gerilemiş durumda. Buna göre son 5 günlük kayıp ise yüzde 4.7'ye ulaşmış gözüküyor.
ABD'de parasal sıkılaştırma ya da sürpriz faiz arıtrımı altına sert satış getirebilir.
Öte yandan 5 gündür süren realizasyonlar altın fiyatlarını bin 350 doların altına çekebilir. Uzmanlar 'al' önerisinde bulunmazken fiyatların izlenmesi gerektiğini ya da kademeli olarak satışların yapılabileceğini ifade ediyor. Yani dolarda yükseliş beklentisi artarsa altındaki düşüş kaçınılmaz olabilir. Alım için uygun değil, destekler fırsata dönüşebilir.
"BORSA FARKI KAPATIYOR"
İş Yatırım Araştırma Müdürü Emra Sezan, HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'
nin piyasalara ilişkin sorularını yanıtlarken İMKB'nin bulunduğu seviyelerin süpriz olmadığını ve bu yönde bir harketi beklediklerini faka bu kadar sert bir hareket beklemediklerini ifade etti. Yurtdışı piyasalardaki seyrin de olumlu olduğuna işaret eden Sezan, ABD'den son günlerde olumlu verilerin gelmeye başladığını piyasaların ise buna pozitif tepki verdiğini kaydetti. Yılın son günlerinde negatif ayrışan İMKB'nin ise toparlanma sürecine girdiğini aktaran Emra Sezan, "Borsa bu farkı kapatıyor" dedi. İMKB'de düzeltmelerin görülebileceğini ifade eden Sezan'a göre bu tarz endeks hareketleri alım için kullanılabilir. Sezan endeksin bulunduğu 68-69 binli seviyelerin bile hâlâ alım için uygun olduğunu belirtirken yıl içerisinde borsanın 80 binli seviyelere dayanacağını söyledi. Para girişinin de sürdüğünü bildiren Araştırma Müdürü, endeksteki geri çekilmelerin ise çok sert olmayacğaını bildirdi. Sezan ayrıca, TL'nin yıl genelinde değer kazanacağına da işaret etti.

"ÇOK FIRSAT DOĞACAK"
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu ise ABD'den gelen olumlu verilerle borsanın biraz güç toplamaya çalıştığını fakat AB'deki sıkıntıların devam ediyor olmasının tedirginlik yarattğını belirtti. Mutlu, borç krizinde olan AB ülkelerine yönelik piyasaları tatmin edici girişimlerin olmamasının ve bu ülkelere yönelik yeni not indirimlerinin gündeme gelebileceği yönündeki beklentilerin satış baskısı yarattığına dikkat çekiyor. 'TL'nin değerini koruyacağı hatta biraz daha değer kaybedebileceği' yönündeki tezlerin çürümeye başladığını aktaran Onur Mutlu, TL'deki bu değer kaybının da piyasaları kötü etkilediğini söyledi. Tahvil faizlerinin düşük olmasının ise moralleri yüksek tuttuğunu bildiren Mutlu, fakat bunun geçici olduğunun altını çiziyor. İMKB Ulusal 100 Endeksi'nde kısa vadede hızlı bir yükseliş beklemeyen Mutlu, bu yükselişin seçim öncesi Nisan-Mayıs gibi görülebileceğine işaret ediyor. O tarihlerde 70-75 bin test edilebilir.
"Borsaları destekleyici bir gelişme yok" diyen Araştırma Müdürü, not artırımı beklentisinin ise fiyatlandığını belirtti. Kısa vadede zirve seviyelerinin zor olduğunu söyleyen Mulu'ya göre, endeksin satışlarla 66 bin 500-67 binli seviyelere çekilebiecek. Bu seviyeler ise alım için değerlendirilebilir. Alım için aceleci olunmaması gerektiğini de söyleyen Mutlu, yıl içinde daha bir çok fırsatların doğacağını ve yatırım stratejisinin zamana yayılması gerektiğini ifade etti. ABD'deki olumlu havayla doların değerlenmeye başladığını buna karşılık ise altının hızla düştüğünü belirten Onur Mutlu,parasal sıkılaştırma ya da faiz sinyalinin gelmesi durumunda altında düşüşün daha da sert olabileceği yönünde uyarıda bulundu. Mutlu, kısa vadede geri çekilmelerle altının ons fiyatının bin 350 doların altına düşebileceğini belirtti.
Euro/Dolar paritesinin 1.26'ları test edebileceği tahmininde bulunan Mutlu, Dolar/TL paritesinin de1.50-1.60 TL bandında hareket edeceğini savundu. Mutlu'ya göre eğer 1.60'lı seviyeler görülürse TL'ye dönüş için uygun zaman.
"ALTINDA DÜŞÜŞ SÜREBİLİR"
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Özdemir Türk
 ise 70 bin seviyelerinde direnç bulunduğunu bu seviyelerin üzerine çıkılmadığı sürece kâr realizasyonlarının gelebileceğini aktardı. "Alım için ya 70 binli seviyeler görülmeli ya da 67-68 bin seviyeleri izlenmeli" diyen Türk, özellikle AB tarafının yakından izleneceğini belirtti. Önümüzdeki günlerde İspanya'nın tahvil ihracının sonuçarlının piyasalar açısından belirleyici olacağını aktaran Araştırma Müdürü, Türkiye'ye bakış açısının ise hala pozitif olduğunu dile getirdi. "Para girişi de devam ediyor" diyen Türk, yabancıların banka hisselerini bırakmadığını da kaydediyor. Dolar/TL kurunda 1.57 TL seviyesini yukarı yönlü kırılmasının yükseliş trendini güçlendireceğini belirten Türk, hedef fiyat olarak 1.61 TL'yi işaret etti. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlarda ise 1.65 TL test edilebilir. Türk'e göre 1.57'nin üzerinde tutunamayan parite 1.50-1.60 TL bandında seyreecek.
Altında ise direnç bin 380 dolarda bulunuyor. Satış baskısı bir süre daha devam edecek. Altında izlenmesi gereken destek seviyeleri ise sırasıyla bin 350, bin 330 ve bin 320 dolar.

Kaynak:BİLAL EMİN TURAN
HABERTURK.COM
EKONOMİ SERVİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder