PAYZA

31 Ocak 2011 Pazartesi

Mısır'daki protestolarla, altın fiyatları yükseldi

Mısır'da 6 gündür süren gösterilerin Orta Doğu'daki diğer bölgelere sıçrayacağına dair endişelerle altın fiyatları yükseldi.
Mısır'da devam eden gösterilerin Orta Doğu'daki diğer bölgelere sıçrayacağına dair endişelerin güvenli limanlara olan talebi artırmasıyla spot altın fiyatları ikinci günde yükseldi. Gümüş de değer kazandı.

Külçe altının onsu yüzde 0.7 kadar yükselişle 1,346.27 dolar oldu ve Seul'de 1,339.20 dolardan işlem gördü. Fiyat, 28 Ocak'ta yüzde 2.5 yükselerek 4 Kasım'dan beri gün içerisinde en yüksek seviyeye çıktı. Küresel ekonominin iyileşme işaretlerinin görüldüğü Temmuz ayından beri altın, ilk aylık düşüşüne doğru yönelmişti.

Sydney merkezli Fat Prophets'te kaynak analisti olan David Lennox, "Bu sadece Mısır'a özel bir durum olmaktan ziyade tüm bölgeyi ilgilendiren bir sorun. Mısır çevresindeki diğer ülkelere de baktığınızda aynı tarzda hükümet yapıları olduğunu görebilirsiniz" dedi.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e istifa çağrısında bulunan göstericiler, 6 gündür polisle çatışıyor. Mısır'daki olaylar, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesine neden olan gösterilerin ardından patlak vermişti.

Nisan vadeli altının onsu New York'ta yüzde 0.4 kadar yükselişle 1,347.20 dolar oldu. Mısır'daki gerilimin Orta Doğu'da petrol ihracı yapan ülkelere de yayılacağı endişesiyle petrol fiyatları da yükseldi.

Çin Merkez Bankası'nda danışman olan Xia Bin, bugün yaptığı açıklamada, ülkenin altın ve gümüş rezervlerini artırması gerektiğini söyledi. Seul merkezli Korea Exchange Bank Futures'ta üst düzey trader olan Hwang Il Doo ise, raporun altın fiyatları için orta ve uzun vadede olumlu bir faktör olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder