PAYZA

19 Ocak 2011 Çarşamba

Dolar 5 yıldır kazandırmıyor altın 1.400 doları görebilir

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, 5 yıldır para kazanamayıp, doların maliyetine katlanan Türk yatırımcısını 2011’de borsaya yatırıma çağırarak, “Bu yıl yastık altındaki dolarları da çıkarıp hisse senedi piyasasına girmek için bir fırsat” dedi.

Nurhan Toğuç, “Yatırımcı dolara yatırım yapmayı bıraksın” diyerek şunları söyledi:
“Aklı olan sahte basılan paraya yatırım yapmaz. ABD Merkez Bankası (FED) karşılıksız para basmaya devam ederse doların bir anlamı kalmayacak. Euro, dolardan daha kötü olacak. Dolayısıyla euro’ları da satmak lazım.”
Nurhan Toğuç, küresel ölçekte yaşanan eksen kaymasının çok kutuplu yeni bir dünya düzenine işaret ettiğini belirterek, güneşin yeniden Doğu’dan yükseleceğini kaydetti.

‘Altın yükselmez’
Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, bu yıl altında yükseliş beklememek gerektiğini ifade ederek, “Altın 750 dolardan bu seviyelere geldi. Altının bu kadar fiyatlanmasını, zayıf dolar, güvenlik ve enflasyon korkusu destekledi. Zayıf dolar beklentisi azalmaya başladı, enflasyon görünürde yok ama güvenlik saikiyle yeniden altında spekülatif alım olabilir. Avrupa’da yeniden küresel piyasalarda çalkantı başlarsa altında 1.400 seviyesi görülebilir” diye konuştu.



Düşük faiz sürecek
Ata Yatırım’ın Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, bu yılın düşük faiz ortamının süreceğini, iç talep bazlı canlılığın devam edeceğini ifade ederek, “Özelleştirme ve özel sektör yatırımlarıyla oluşacak doğrudan yabancı yatırımcı girişleri bu yıl hızlanacak. Geçen yıl da önemli ölçüde özelleştirme vardı ama arz edilen varlıklar yabancı ilgisi çekemedi. Bu yıl global konjonktür de göz önüne alınarak satışa sunulacak varlıkların yabancıların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.



‘Kredi notu artışı her an gelebilir’
Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz, 2011 yılında Türkiye piyasaları için belirleyici faktörlerin kredi notu artış beklentisi ve düşük faiz ortamı olacağını ifade ederek, iki ay gibi çok yakın bir zamanda kredi kuruluşlarından birden fazla not artışı beklediklerini belirtti.
Gerz, “Hatta bu artışlar, seçim tarihinden bağımsız olarak 2011 yılı içinde her an gelebilir. Not artışları sonucunda doğrudan yabancı sermaye girişinin yeniden artışa geçmesiyle cari açığa ilişkin endişelerin kademeli olarak azaltılmasını bekliyoruz. Merkez Bankasının sıcak paraya ilişkin aldıkları önlemde Moody’sin not artırına karşı alınmış bir önlem olarak görüyorum. Moody’s en çok sıcak paraya dikkat çekiyordu. Bu hamle buna hazırlık hamlesi” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder