PAYZA

31 Mayıs 2011 Salı

Altın yeni para birimi mi oluyor?

Avrupa Takas Bankası ile JP Morgan'ın altını sanki bir para birimi gibi teminat olarak kabul etmesi akıllara 'yeni para biri altın mı olacak' sorusunu getiriyor.
Küresel ekonomilerdeki endişelerle körüklenen altın bu haliyle artık bir yatırım aracı olmaktan da çıktı. Eskiden sadece savaş dönemlerinin yatırım aracı olan altın son yıllarda işler kötü de gitse iyi de gitse sürekli yükseliyor.

Aslında altında kazan-kazan durumu var desek yanlış olmaz. Altının artık sanki bir para birimi gibi teminat aracı olarak da kullanılmaya başlanması gelinen nokta için de önemli. Yasal olarak ilan edilmese de bu durumu uzmanlar, "artık altının para gibi" olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

JP Morgan altını teminat olarak kabul ediyor
Bu arada bu düşünceyi, AB parlamentosu ve JP Morgan da aldığı kararlarla destekliyor. AB Parlamentosu ekonomi ve para kurulu (ECON) yüksek likiditesi ve güven aracı olarak artık altın teminatını kabul ediyor.

Avrupa takas bankası (ICE) ise 2010’dan bu yana altını teminat olarak kabul ediyor. Bankacılık sektöründe JP Morgan 2011’de altını teminat olarak kabul eden ilk banka oldu. CME ve ClearNet gibi borsalar türev işlemleri için altını teminat olarak kabul ediyor ve bu eğilim artıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder