PAYZA

17 Mayıs 2011 Salı

Altın, Soros'a rağmen şeytanın bacağını kırdı

Altın, Soros'a rağmen şeytanın bacağını kırdı
Büyüme endişeleri, Soros'un satışlarına baskın çıktı; altın iki günlük düşüşünü kesti

Milyarder yatırımcı George Soros'un ETF'lerdeki altın varlıklarının çoğunu satmasının ardından Asya hisselerindeki ve emtialardaki düşüş daha güvenli varlıklara olan talebi ateşledi; iki günlük düşüşünü kesen altın değer kazandı.

Spot altın, Singapur'da sabah 11.25'te 1,494.63 dolardan işlem gördükten sonra yüzde 0.4 kadar yükselerek 1,495.43 dolar oldu. Spot gümüşün onsu dünkü yüzde 5.1'lik düşüşten sıçrayarak bugün yüzde 1.1 artışla 33.9725 dolar olurken gümüş vadelilerinin onsu yüzde 0.5 değer kaybıyla 33.955 dolara geriledi.

Asya hisseleri küresel ekonomik toparlanmanın yavaşladığı endişesi ile üst üste dördüncü gününde de değer kaybetti. SPDR Gold Trust'taki 49,400 adet fon hissesini satarak şirkete ait hisselerinin yüzde 99'unu elinden çıkaran Soros, iShares Gold Trust'taki tüm hisselerini satarken, Nova Gold Resources Inc. ve Kinross Gold Corp.'taki varlıklarını da azalttı. ABD'nin SPK'sı SEC'in açıkladığı verilere göre milyarder yatırımcı 301,300 adet Freeport-McMoRan ve 7,600 adet Goldcorp hissesi satın aldı.

"Soros büyük bir karın üzerinde oturuyordu ve geç kalan birçok yatırımcı gibi şu an o karı masanın üstünde görüyor olmaktan pek bir mutlu." yorumunda bulunan MineLife Pty fon direktörü Gavin Wendt, "Bu insanlar için süpriz olmayacaktır. Altın hiçbir şekilde yok olmayacak temel nedenlerle 10 yıldır yükseliyordu."dedi.

İvme kazanan enflasyon, Avrupa'nın borç krizi, zayıflayan dolar ve savaş halindeki Libya spot altının onsunun 2 mayıs tarihinde tüm zamanların rekorunu kırarak 1,577.57 dolar olmasını destekledi. Altın, 2010'da yüzde 30 ralli yaptıktan sonra bu yıl yüzde 5 değer kazanarak yükselişini üst üste 11. yıla taşımış oldu.
kaynak:bloomberght

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder