PAYZA

22 Haziran 2011 Çarşamba

Altından yeni rekor!

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 80,30 liraya yükselerek rekor kırdı.
Yunanistan'da, Başbakan Yorgo Papandreu'nın yeni kabinesinin 300 kişilik parlamentoda 155 oyla güvenoyu alması, acı reçetenin hükümetten geçemeyeceği endişesini de beraberinde getirdi. Yatırımcılar altına hücum etti, altın iki haftanın zirvesine tırmanarak 6 hazirandan beri en yüksek seviye olan 1,550.93 dolara yükseldi. İstanbul Kapalıçarşı'da ise 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 80,30 liraya yükselerek rekor kırdı.

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı 79,95 liradan alınırken, 80,30 liradan satılıyor. 531,00 liradan alınan Cumhuriyet Altını 540,00 liradan, 128,00 liradan alınan çeyrek altın ise 133,00 liradan satılıyor.

Dünya ekonomilerinin kötüleşmesi yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirilen altına yönelmelerine neden oldu. ABD'nin temerrüde düşme riskine Yunanistan'ın borç krizinin yarattığı endişelerin eklenmesiyle birlikte altın yeniden yükselişe geçti.

ABD'nin 14.3 trilyonluk borçlanma limitini dolduracak olması ve önetim Kongre’den bu limitin yükseltilmesini istemesi, ABD'nin temerrüde düşme tehlikesini doğurmuş ve altın fiyatlarının Nisanda 1.566 dolar/onsla rekor kırmasına neden olmuştu.

Son bir yılda yüzde 35 artış kaydederek yatırımcıların yüzüne güldüren altının yükselişinin sürüp sürmeyeceği merak konusu.

''AY SONUNA KADAR YÜKSELİR, TEMMUZDA DURUR''
FED toplantısında alınacak kararın altın fiyatlarının yönlendirilmesinde etkili olacağına değinen Altın piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının petrolün gerilemesinden destek aldığını kaydederek doların toparlanmasıyla altında bir miktar gerileme olabileceğini söyledi.

Altın fiyatlarındaki yükselişin bu ay sonuna kadar devam edeceğini belirten Yıldırımtürk, Temmuz ayında geri çekilme olabileceğinin altını çizerek, altının 1300 dolara kadar inebileceğini söyledi.

''ALTIN DAHA FAZLA YÜKSELMEZ''
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, analistlerin rezervlerinden altın sattığını düşündüğünü kaydetti. Bu seviyenin zirve seviye olduğunu düşündüğünü belirten Toğuç, daha fazla yükselme beklemediğinin altını çizdi.

FELAKETLER ALTINI YÜKSELTİYOR
Future Path Trading analisti Frank Lesh, Yunan krizinde bir çözülme olduğu takdirde altın piyasındaki rallinin hız kesebileceğini dile getirerek altın fiyatlarının yakın zamanda yeni felaketlerle tekrar yükselebileceğini belirtti.

VTB Capital'dan Andrey Kryuchenkov, yaşanan kriz nedeniyle fiyatlarda yukarı yönlü seyrin devam edeceğini söyledi.

US Global Investors CEO'su Frank Holmes, altın fiyatlarının bir kaç yıl içinde ikiye katlanabileceğini ve merkez bankalarının altın alımlarının artıracağını söyledi. Holmes ayrıca önümüzdeki 12 ay içinde altının yüzde 15, zaman zaman ise yüzde 30 oranında artış yaşayabileceğini öngördüğünü belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder