PAYZA

15 Mart 2011 Salı

Altın nereye kadar düşecek?

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı altının yönü için Fed’den gelecek açıklamaların önemli olacağını söyledi.
Japonya’daki en şiddetli depremin ardından nükleer reaktörlerdeki sızıntı ile küresel ekonomi ve piyasalar üzerindeki artçı sarsıntıların farklı bir boyut aldığını görüyoruz. Bu da, hisse senedi piyasalarında ve emtia fiyatlarında ciddi düşüşlere neden oluyor.

Ayrıca, Japon merkez bankasının kısa vadeli likiditeyi önemli oranda artırmasına karşın, varlık alımlarını artırma konusunda daha yavaş davranması da piyasalardaki tansiyonu yüksek tutuyor. Merkez bankasının gelecek ayın 6-7’si ve 28’inde iki olağan değerlendirme toplantısı bulunuyor. Banka’nın piyasalarda tekrar normalleşmeyi sağlamak için, bu tarihler öncesinde olağanüstü toplanarak varlık alımında daha belirgin bir artış yapıp yapmayacağı önemli. Bazı görüşlere göre, 4 Nisan’da açıklanacak Tankan iş ortamı güven endeksinin sonuçlarını görmek isteyebileceği de öne sürülüyor.

Ayrıca, Almanya’da beklentilerin altında kalan ZEW endeksi de ekonomik görünüm belirsizliğini artırır etki yarattı.

Japonya’da yaşanan doğal felaketin küresel ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceği riski karşısında emtia fiyatlarında yaşanan sert düşüşlerden altının da nasibini aldığını söyleyebiliriz. Haftaya teknik olarak aşağı yön ağırlıklı başlayan altın fiyatları, kar realizasyonu eğiliminin de etkisiyle, 1.380 dolara kadar düşüş gösterdi.

Düşüş eğiliminin 1.372-1.350 dolar seviyesine kadar devam etmesi beklenebilir. Bu akşam Fed’den gelecek açıklamalar önemli olacak. Mevcut politikalardan çıkış sinyallerinin verilmesi halinde bu destek seviyeleri zorlanabilir. Aksi durumda, yani çıkış sinyallerinin zayıf kalması halinde ise, toparlanma gözlenebilir. Ancak, yukarı trendin oluşması için 1.432-1.440 dolar bandı aşılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder