PAYZA

9 Mart 2011 Çarşamba

1 gramlık altın kurtarıcı oldu

Çeyrek altın 124, Cumhuriyet altını ise 496 TL’ye fırlayınca vatandaş çareyi 1 gramlık altında buldu. Düğüne ve özel günlere hediye olarak altın almak isteyenler için 75 TL’den satılan 1 gramlık külçeler kurtarıcı oldu.
Ortadoğu’da art arda başlayan isyanlar ve hükümetlerin teker teker devrilmesiyle altın fiyatları tavan yaptı. Çok değil bir ay önce çeyrek altının fiyatı 120 TL iken şimdi 124 TL oldu. Bir başka ifadeyle altının fiyatı bir ay içinde yüzde 3.5 düzeyinde arttı. Peki bu altın piyasasının kalbi Kapalıçarşı’yı nasıl etkiledi? Kapalıçarşı esnafı altındaki sürekli yükleşin vatandaşı iki yönden etkilediğini söylüyor. Birincisi yatırım amaçlı alınan altına talebin artması, diğeri ise hediye olarak tercih edilen çeyrek altının tahtını 1 gramlık altına bırakması.

Altın fiyatlarının yükselmesi, 1 gramlık altınlara talebi arttırdı. Özel günlerin vazgeçilmez hediyesi çeyrek altının fiyatının 125 TL’ye dayanması vatandaşı yeni arayışa sürükledi. Bu arayışta ise tanesi 75 TL olan 1 gramlık altınlar çeyrek altının yerini aldı. Aradaki yaklaşık 50 TL’lik fark, gramlık altının tercih edilmesini sağladı. Çoğunu İstanbul Altın Rafinerisi’nin bastığı 1 gr’lık külçe altınlar büyük kuyumcu şirketleri tarafından basılıp sertifikası ve garanti belgesiyle satılıyor.

Kapalıçarşı’da dikkat çeken başka bir nokta ise vatandaşın altın alırken ya da satarken bütün esnafları teker teker dolaşması. Özellikle ev ya da araba yatırımı yapacak olanlarla kredi kartı borcunu ödemek için altın bozdurmak isteyenler dikkat çekiyor. Bunda en büyük etken ise altın fiyatının sürekli değişmesi. Hatta bazı kuyumcular altın fiyatının günde 5 defa değiştiğini, kendilerinin bile takip etmede sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder