PAYZA

29 Mart 2011 Salı

Altın fiyatları geriledi

ABD ekonomisindeki büyüme ve faizlerde artış olacağı spekülasyonunun alternatif yatırım aracı olan altına talebi azaltmasıyla metal fiyatları geriledi.
ABD ekonomisinin son çeyrekte beklenenden fazla büyümesiyle tüketici harcamaları da Şubat ayında arttı. Ülke ekonomisindeki toparlanma işaretleri, Fed'in parasal programını geri çekebileceğine dair spekülasyonlara neden oldu.

Libya'daki çatışmalar, Japonya'daki nükleer kriz ve Avrupa borç krizine dair endişelerle altın fiyatları 24 Mart'ta 1,447.82 dolar olarak rekor kırmıştı.

Londra'daki Fairfax IS'te analist olan Marc Elliott, fiyatların ABD ekonomisinde süren ekonomik toparlanma nedeniyle gerilediğini belirterek, "ABD'den gelen her türlü olumlu ekonomik veri faiz oranlarında artış olma ihtimalini güçlendiriyor" dedi.

Külçe altının onsu, Londra'da saat 11:52 itibariyle 7.28 dolar veya yüzde 0.5 gerileyerek 1,413.13 dolar oldu. Önceki dokuz çeyrekte yükselen fiyatlar bu çeyrekte yüzde 0.5 düştü. New York Comex'te Haziran vadeli altın kontratı ons başına yüzde 0.5 daha düşük olan 1,414.40 dolar seviyesindeydi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 26 Mart'taki açıklamasında ülkedeki güçlü ekonomik veriler nedeniyle merkez bankası yetkililerinin 600 milyar dolarlık tahvil alım programını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise Bullard'ın aksine ABD ekonomisinden gelen olumlu verilerin merkez bankasının tahvil alım programını değiştirmeyeceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder