PAYZA

1 Şubat 2011 Salı

Petrol fiyatları 100 doları aştı

Mısır'daki olayların başka ülkelere de yayılabileceği endişesi piyasaları etkilemeye devam ederken, tedirginlik ortamı petrol fiyatlarına da yansıdı.

Brent petrolü 2008'den bu yana ilk kez 100 doların üzerini test etti ve 101 doları gördü.

Öte yandan uzmanlar 100 doları Brent'in varabileceği son nokta olarak görmediklerini belirterek, petrol fiyatlarının yıl sonuna dek 110-115 dolar seviyelerini test edebileceğini ifade ediyor.

Bu arada, ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 92 dolar seviyelerine yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı, Mart ayı teslimi Asya’daki işlemlerde şu sıralar 16 sent değer kaybederek, 92,03 dolardan satılıyor.

Mısır’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği protesto dalgasının, Suudi Arabistan gibi diğer petrol zengini ülkelere de sıçrayacağı ve dünya petrol arzını tehlikeye atacağı korkusuyla ABD ham petrolünün varil fiyatı, dün 2 dolar 85 sent (yüzde 3,2) değer kazanarak 92,19 dolar seviyelerine kadar yükselmişti.

PETROLDE 'KITLIK' UYARISI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah Salem El-Badri, Mısır’daki krizin artması halinde petrol piyasasında kıtlık riski oluşabileceğini, OPEC’in, gerekmesi halinde üretimini artırarak duruma müdahale edeceğini bildirmişti.

Salem El-Badri, Dow Jones Newswires’a yaptığı açıklamada, Mısır’daki krizin Süveyş Kanalı gibi petrol güzergahlarını bloke etmesi durumunda, küresel piyasalar için kıtlık riski bulunduğuna işaret ederek, "Gerçek bir kıtlık gözlemlersek, buna bir çözüm bulmak için harekete geçmemiz gerekecek" ifadelerini kullanmış, OPEC’in acil toplantı planı olmadığını vurgulayarak, halihazırda piyasada arz durumunun yeterli olduğunun altını çizmişti.

Kontrolü Mısır tarafından sağlanan Süveyş Kanalı’ndan Orta Doğu ve Avrupa arasında günlük ortalama 1 milyon varil petrol transferi yapıldığı belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder