PAYZA

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Darphane'den altına kriz ayarı

Çeyrek altının yarısını çıkarmak için yasa taslağı hazırlandı.
Avrupa ve ABD'deki ekonomik çalkantılar nedeniyle güvenli liman altının fiyatı rekor üstüne rekor kırdı. Fiyat rekoru nedeniyle çeyrek altının düşen satışlarına karşı Darphane de çeyrek altının yarısını çıkarmak için yasa taslağı hazırladı. Radikal'in haberine göre Darphane, ABD ve Avrupa’daki ekonomik çalkantılar nedeniyle uzun süredir rekor kıran altın fiyatları nedeniyle geçen yıldan beri kuyumcuların ve İstanbul Ticaret Odası’nın dile getirdiği ‘çeyrek altının yarısı’ talebi için ilk adımı attı.

Çeyrek altının yarısının çıkarılması için bir yasa taslağı hazırlayan Darphane bunu Hazine Müsteşarlığı’na gönderdi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız daha önce yaptığı açıklamalarda çeyrek altının yarısını basabileceklerini ancak işçiliği ve kayıpları daha fazla olduğu için basmanın tartışılabileceğini dile getirmişti. Meclis açıldıktan sonra taslak yasalaşırsa çeyrek altının yarısı da çıkarılacak. Şu anda çeyrek altın 165-170 lira. Çeyrek yarımı da bu durumda 85 lira civarında olacak.

FİYAT ETKİLEMİYOR
Altın geçen yıla göre iki kat pahalı. Geçen yıl ağustos başında çeyrek altın 98 liraydı. 11 Ağustos’ta ise 100 lira oldu. 2010 sonunda 113 lira olan altın 2011 başından itibaren artış trendine girdi ve küçük altın 182.5 liraya kadar çıktı. Bugünlerdeyse 165-170 aralığında. Çeyrek altının ağırlığı 1.75 gram. Ayarı ise 22. Çeyrek yarımının yaklaşık 0.9 gram olması bekleniyor. Cumhuriyet altınları ziynet ve meskük şeklinde iki türde, çeyrek, yarım, tam, 2,5’lik ve 5’lik olmak üzere 10 ayrı çeşit olarak basılıyor. Basım işini Darphane yapıyor. Cumhuriyet altınlarının nasıl basılacağı ve özellikleri 1951 yılında çıkarılan 1738 sayılı kanuna dayanıyor. Yasa değişikliği de bu kanun çerçevesinde yapılacak. Darphane 1 gramlık altınları da üretiyor ancak gramlık altınlar çok ilgi görmedi.

Darphane yetkilileri, altın fiyatlarının sürekli artmasının kendilerini olumlu ya da olumsuz etkilemediğini belirterek, “Çünkü Darphane Genel Müdürlüğü sadece kuyumculardan gelen külçe altınları emaneten alıp Cumhuriyet altını olarak onlara geri veriyor” dediler.

Altın çıldırtıyor! Sert düşüşlere dikkat!

Küresel spekülasyonun yeni adresi altın baş döndürüyor. Uluslararası piyasalarda bir günde 100 dolar, biz de ise gramı 3-4 lira oynuyor.
Küresel resesyon endişeleri ve Avrupa borç krizi nedeniyle yatırımcının güvenli liman olarak sığındığı altın baş döndürüyor. Hafta başında onsu 1909 dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kıran altın bir haftada 130 dolar eridi. Altında satıcılı seyre 1704 dolar seviyesinde dur dendi. Jackson Hole toplantısında ABD'nin üçüncü varlık alımı programı açıklayacağı beklentisiyle son üç günde yüzde 10 gerileyen altın, ABD borsalarındaki sert satışlarla dün yeniden yükseldi. Öğleden sonra 1790 doları gören altının ons fiyatı bir ara 1.765 dolara kadar indi. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarından sonra yeniden yükselmeye başladı. Altının onsu haftayı 1779 dolarla kapattı.

SERT DÜŞÜŞ ZARAR GETİRDİ
Tarihi zirvelere ulaşan altının ons fiyatındaki sert hareketler iç piyasada dalgalanmaya neden oldu. Hafta başında 1 gram altını 108 liraya alan yatırımcı 4 günde fiyatın 99 liraya inmesiyle zarar etti. Hafta başında 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 107.9 lirayla rekor kırdı. Cumhuriyet altını ise 725 liraya çıktı. Bir gün sonra gram altın fiyatı 108.5, cumhuriyet altını fiyatı da 732 liraya çıktı. Hafta ortasında düşüş trendine giren altının ons fiyatıyla gram altın 103.90 liraya, cumhuriyet altını da 703 liraya geriledi. Önceki gün de gram altın 98.15 liraya, cumhuriyet altını ise 665 liraya kadar düştü. Altının gramı haftayı 100 liradan kapattı.

ALTINDAKİ DÜŞÜŞ % 30'U BULABİLİR
Altın fiyatları konusunda uzmanlarda ikiye bölünmüş durumda. Aegis Capital'in şef yatırım stratejisti Stanley Crouch'a göre doların birçok para birimi karşısında değer kazanması, rekor yüksek seviyelerdeki altının yüzde 30'a yakın kaybına neden olabilir. 2 milyar doları yöneten Crouch, "Amerikan para birimi dolar, tek ayakta kalan yatırım aracı olabilir" diyor. Crouch, "ABD, Japonya ve Avrupa'dan daha iyi durumda. İngiliz ekonomisinde de riskler var. BRIC yavaşlıyor. Dolayısıyla bir veya iki yıl içinde dolar değer kazanıp altın düşebilir" yorumu yapıyor.

YENİDEN RALLİ BAŞLAYABİLİR
Uzmanlardan bir kısmı da sert düşüşten sonra yeniden bir rallinin başlayabileceğini belirtiyor. Kısa vadede altının diğer emtia araçlarının daha fazla değerleneceğini belirten Westpac Institutional Bank'ın kıdemli ekonomistlerinden Justin Smirk, sorunların henüz çözülmediğine dikkat çekip, "Düşüş düzeltme hareketiydi" diyor.

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Altın yüzde 50, o yüzde 80 değerlendi, üstelik tamamen Türk

Taş kömürünün fiyatındaki artış, son günlerde tarihin en yüksek seviyesine gören altınla yarışıyor. Türkiye'de de yoğun şekilde üretilen taş kömürünün ton fiyatı, uluslararası piyasada bu yılın başından bu yana yüzde 80'e yakın değerlenerek, 130 dolardan 215 dolara yükseldi.

Fiyat artışıyla sürekli rekor kıran “sarı maden” de olduğu gibi yerin metrelerce altından çıkarılan ve demir çelik sanayinin vazgeçilmez girdisi konumundaki koklaşabilir özellikteki taş kömürü de sürekli değer kazanıyor.

Koklaşabilir kömür ticaretinin merkezlerinden Avustralya'da bu yılın ocak ayında yaşanan sel felaketinde ülkenin en büyük kömür üreticisi Queensland eyaletinde yıllık 90 milyon ton üretim yapan madenleri su basması, Çin ve Hindistan'daki artan yoğun talep, kömür fiyatlarının yıl başında 130 lira olan ton fiyatını sürekli yükseltiyor.

YÜZDE 80'E YAKIN YÜKSELDİ

Altının ons fiyatı sadece bu hafta yüzde 7 ve 1 Temmuz'dan bu yana yüzde 25'den fazla değer kazanırken, yıl başından bu yana değerli madenin fiyatındaki artış yüzde 50'ye yaklaştı.

Taş kömürü ise, yıl başında 130 dolardan satılırken, şimdi 215 dolara satılıyor. Taş kömürünün fiyatındaki artış yüzde 80'e yakın bir oranda.
REZERVLERİN AZALMASI FİYATLARI YUKARI ÇEKTİ

Nisan ayında 190 dolar civarına çıkan kömür fiyatı, özellikle yer üstünde açık üretim yapan işletmelerin rezervinin azalmasıyla da artarak 215 dolara ulaştı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, havzadan ürettikleri yaklaşık 1 milyon 700 bin ton kömürün 1 milyon 100 bin tonunu Çatalağzı Termik Santralına sattıklarını söyledi.

Maden ocaklarından 450-500 bin ton arasında metalürjik karakterli kömür üretiklerini anlatan İnan, şunları kaydetti:

“Selin Avustralya'daki kömür üretimini olumsuz etkilemesi dünyada koklaşabilir metalürjik karakterli kömür fiyatlarının hızla yükselmesini tetikledi. Çin'den sonra Hindistan da çok büyük tüketici olarak piyasaya girdi. Japonya termik santraller konusunda daha istekli davranıyor. Artık eskisi gibi açık işletmelerden büyük makinelerle yapılan üretimler de yok. Üretimler yer altına çekildi. Bu da maliyetleri arttırdı. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kara elmasın fiyatı sürekli artmaya başladı. Kömürde fiyat artışının sürmesi bekleniyor. Ham madde ihtiyacı başlı başına büyük problem. Kömür satış fiyatlarını takip ediyoruz, biz de ona göre satışlarımızı belirliyoruz.”

İnan, Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yıllık 20 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 8-9'unu ancak temin edebildiklerini kaydetti.

19 Ağustos 2011 Cuma

Dövize son 5 yılın en sert müdahalesi!

Günlük limit 40 milyon dolar yukarı çekildi. Böylece son 5 yılın en yüksek değerli satım ihalesi oluştu.
Dövizin harareti artarken Merkez Bankası da günlük döviz satım ihalesinde miktarı artırdı. Daha önce günlük 100 miyon dolarlık satım ihalesi yapan banka, bugün 140 milyon dolarlık ihale açtığını duyurdu. Merkez ilk döviz satım ihalesine ise 50 milyon dolarla başlamıştı.

SON 5 YILIN EN YÜKSEK TUTARI
Bu satım ihalesindeki miktar aynı zamanda son 5 yılın en yüksek satış miktarına işaret ediyor. Banka en son 2006 tarihinde 500 milyon dolarlık iki satım ihalesi düzenlemişti. 2007 yılında satım ihalesi düzenlenmezken 2008'de yapılan ihalelerde 50 milyon dolarlık satışlar yapılmıştı.

790 MİLYON DOLAR SATTI
Öte yandan bu yıl başlayan satım ihalelerinin toplam tutarı bugün itibariyle 790 milyon dolara ulaştı. Bugünkü satışla birlikte bu miktar 930 milyon dolara çıkacak.
Bu zamana kadar yapılan ihalelerde ortalama satış fiyatı 1.7633 TL olarak gerçkleşti. En yüksek fiyat 1.7831 TL, en düşük 1.7325 TL oldu. İhalelere gelen toplam teklif tutarı ihalede satılan rakamların ortalama 2.37 katıl oldu.

EN SERT MÜDAHALE!
Merkez Bankası bu döviz satım ihalelerine dokuz gün daha devam ederse 2001 krizinden bu yana en fazla sayıda satış ihalesi yapmış olacak.

YARIN 1 MİLYAR DOLAR AŞILABİLİR!
Yarın bir satım ihalesi daha yapılırsa 2001'den sonra miktar olarak da Merkez Bankası en güçlü satış müdahalesini yapmış olacak.
(HABERTURK)

Altında yeni rekor! Çeyrek 180'i geçti

Spot altının ons fiyatı 1.844,55 dolara kadar çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.853,79 dolara kadar çıkarak tüm zamanların rekorunu bir kez daha yeniledi.

Geçen haftayı 1.746,90 dolardan tamamlayan külçe altın, hafta içinde 1.728,75 dolara kadar geriledikten sonra dün yükselişe geçerek 1.820 doların üstünde yeni rekorlar kırmayı sürdürdü.

Dünü 1.824,10 dolardan kapatan altın bugüne de yeni rekorlarla başladı. Açılıştan itibaren 1.8250 doların üstünde yukarı yönlü bir hareket izleyen altın fiyatı, kısa bir süre sonra 1.850 doları geçerek 1.853,79 doları gördü. Bu seviye altının ons fiyatında şimdiye kadar ulaşılan en yüksek seviye olarak kaydedildi. Altının ons fiyatı daha sonra bir miktar gerileyerek 1.850 doların altına indi ve saat 09.55 itibariyle altının ons fiyatı saat 1.849,25 dolar seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatlerde İstanbul Kapalıçarşı'da belirlenen gösterge niteliğindeki satış fiyatları ise 24 ayar külçe altında 105,90 lira, Cumhuriyet Altınında 717 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın ise 180 lirayı geçti.

Bu seviyeler dikkate alındığında, altının ons fiyatında 2010 yıl sonuna göre artış yüzde 30,10'u buldu. Temmuz sonuna göre artış oranı yüzde 13,66, önceki cuma gününe göre artış oranı ise yüzde 5,86 olarak gerçekleşti.

18 Ağustos 2011 Perşembe

Altın fiyatlarında yeni rekor

Öğle saatlerine kadar 1.800 dolar seviyelerindeki seyrini koruyan altın öğleden sonra yükselişe geçti. Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.821,05 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
Aynı saatlerde İstanbul Kapalıçarşı'da ise 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 103,95 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı 698 lira seviyesinde bulunuyor.

Geçen haftayı 1.746,90 dolardan tamamlayan külçe altın hafta içinde 1.728,75 dolara kadar gerilemiş, dün 1.790 dolardan kapanış yapmıştı.

Külçe altının bundan önceki rekoru 1.815,19 dolarla 11 Ağustos günü kırılmıştı.

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Altın Fiyatları 15.08.2011

 AlışSatışÖnceki S.DeğişimSaat
24 Ayar Altın Fiyatı98,999,499,6-0,00218:54
Altın / Ons Fiyatı1743,651744,351744,85-018:54
Altın Kg / Dolar Fiyatı556905571055710%018:47
22 Ayar Altın Fiyatı90,0091,0591,23-0,00218:54
14 Ayar Altın Fiyatı57,3658,1558,27-0,00218:54
Çeyrek Altın Fiyatı158,25162,54162,86-0,00218:54
Yarım Altın Fiyatı315,50322,07322,72-0,00218:54
Tam Altın Fiyatı630,99645,15646,43-0,00218:54
İkibuçuklu Altın Fiyatı1.583,401.609,371.612,58-0,00218:54
Beşli Altın Fiyatı3.165,803.214,743.221,16-0,00218:54
Kalın Çeyrek Altın163,69167,46168,09-0,00218:54
Kalın Yarım Altın326,87331,72332,38-0,00218:54
Kalın Tam Altın653,04663,13664,46-0,00218:54
Kalın İkibuçuklu1.632,051.657,691.660,99-0,00218:54
Kalın Beşli Altın3.263,903.310,273.316,88-0,00218:54

Ham petrol, veriler öncesinde geriledi

Avrupa ve ABD'de bu hafta açıklanacak verilerin ekonomilerde yavaşlama olacağını göstermesi beklenirken petrol fiyatları geriledi.
Bu hafta açıklanacak verilerin öncesinde ekonomilere yönelik kaygılarla petrol fiyatları düşerek önceki yükselişini sonlandırdı.

Bloomberg anketine göre, bu hafta ABD'de açıklanacak olan verilerde konut başlangıçlarının Temmuz ayında düşmesi, tüketici fiyatlarının ise 3 ayın en düşük seviyesinde olması bekleniyor. Euro bölgesi ekonomisinin ise ikinci çeyrekte yüzde 0.3 oranında büyümesi bekleniyor.

Eylül vadeli petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 98 sent veya yüzde 1.2 gerikedi ve 84.40 dolar oldu. Erken saatlerde fiyat 85.82 dolar olmuştu. Aynı ay vadeli Brent petrol ise ICE Futures Europe'ta 107.83 dolardan işlem gördü.

VTB Capital'de analist olan Andrey Kryuchenkov, küresel ekonomideki yavaşlama korkusu nedeniyle petrolde çarpıcı bir yükseliş beklemediklerini ifade etti.

Bakır fiyatları geriliyor

Avrupa ve ABD ekonomilerindeki belirsizlikle New York'ta bakır fiyatlarının düşmesi bekleniyor.
Bakır fiyatlarının ekonomiye dar endişelerle düşerek ikinci haftalık kaybını genişletmesi bekleniyor.

Aralık vadeli bakır, Comex'te yüzde 0.2 veya 0.9 sent düştü ve 4.0245 dolar/lb oldu. Fiyatlar, son 2 haftada yüzde 10 geriledi. Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli bakır, ufak değişimle ton başına 8,864 dolar oldu.

CFTC verilerine göre, New York'ta bakırdaki net uzun pozisyonlar önceki haftaya oranla 13,402 kontrat azaldı. Standard Bank stratejisti Marc Ground, "Geçtiğimiz hafta spekülatif pozisyonlardaki hızlı düşüş göz önüne alındığında bakır piyasasındaki kırılganlığın azaldığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Londra'daki Societe Generale'de analist olan David Wilson ise, "Aşağı yönlü bir risk var. ABD ve Avrupa'da borç krizlerine yönelik herhangi bir çözüm olduğuna dair hiçbir gösterge yok" dedi.

Hisse senetlerindeki yükseliş altını geriletti

Küresel ekonomiye yönelik endişelerin yatışması ve yatırımcıların hisse senetlerine yönelmesiyle altın üçüncü günde düştü.
Yatırımcıların hisse senetlerine yönelmesiyle altın fiyatları geriledi.

Spot altının onsu, Singapur'da yüzde 1.1 kadar düşüşün ardından yüzde 0.5 değer kaybetti ve 1,738.88 dolar oldu.

11 Ağustos'ta metal, 1,814.95 doları görerek rekor kırmıştı. Avrupa ve ABD'ye yönelik kaygılarla metal bu yıl yüzde 22 yukarıda seyrediyor. Öte yandan bugün İsviçre frankı bazında metal de 1,390.91 olarak rekor kırdı.

Japonya'nın ikinci çeyrekte beklentilerin altında daralmasıyla MSCI Asya Pasifik Endeksi, üç gün içinde ilk kez yükseldi. Geçen hafta açıklanan verilerde ise ABD'de Temmuz ayında perakende satışların 4 ayın en yüksek seviyesine tırmandığı, işsizlik başvurularının ise Nisan'dan beri en düşük seviyeye indiği görülmüştü.

Commodity Broking Services'de yönetici olan Jonathan Barratt piyasada çekilme olduğunu söyleyerek, "Eğer hisse senedi piyasaları yükselişe geçerse, insanlar altın pozisyonlarını azaltabilir" dedi.

Aralık teslim altın kontratı Comex'te erken saatlerde yüzde 0.7, daha sonra 0.2 değer kaybederek ons başına 1,739.10 dolardan işlem gördü.

Altın düşüşe geçti

Küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin endişelerin bir miktar gevşemesiyle hisse senetleri değerlendi, altın 7 haftanın en kötü 3 gününü kaydetti.
Üçüncü kez üst üste değer kaybeden altın, küresel ekonominin duraklama noktasında olduğuna yönelik endişelerin gevşemesiyle, 7 haftanın en kötü performansına işaret etti. Endişelerdeki gevşeme, küresel piyasalardaki hisse senetlerini yukarı çekerken, güvenli varlık taleplerini de aşağı çekti.

Spot altının onsu önce yüzde 1.1 değer kaybetti; ardından kayıplarını yüzde 0.2 ile sınırlayarak 1,744.25 dolardan işlem gördü. Bu yıl hâlâ yüzde 23 yukarıda seyreden altın, Avrupa ve ABD'deki borç sorunlarına ilişkin endişelerin artmasıyla yükselmiş ve 11 Ağustos'ta 1,814.95 dolarla rekor kırmıştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün Japonya'dan gelen ve ekonominin beklenenin altında küçüldüğünü gösteren verilerin etkisiyle 3 günden bu yana ilk sıçramasını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan mağaza satış ve işsizlik maaşı başvuruları da olumlu gelmişti. ABD'de mağaza satışları Temmuz ayında 4 ayın en büyük artışına işaret ederken, işsizlik maaşı başvuruları da Nisan'dan bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Finansal piyasalarda büyüme ve borç sorunlarından kaynaklanan belirsizliğin, güvenli varlıkları desteklemeye devam edeceğini belirten Morgan Stanley'nin analistlerinden Hussein-Allidina, altının da öne çıkanlardan olduğunu söyledi.

Yatırımcıların kar satışları gerçekleştirmesiyle altın değer kaybetti. Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.2 artışla 1,745.50 dolar seviyesine çıktı.

12 Ağustos 2011 Cuma

Bakır fiyatları artan taleple yükselebilir

Düşük bakır fiyatlarının yatırımcıların talebini artırmasıyla New York'ta metal fiyatları yükselebilir.
Bakır fiyatları, ABD'nin kredi notunun düşmesinin ardından emtialardaki düşüşe paralel olarak 8 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

Bugün AB denetleme otoritesi ESMA, piyasaların karışık olduğu bir dönemde yatırımcı güvenini onarmak için Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın açığa satış yapılmasını yasakladığını bildirdi.

Eylül vadeli bakır, New York Comex'te 0.75 sent veya yüzde 0.2 yükseldi ve 4.016 dolar/lb oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.5 geriledi. 3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda ton başına yüzde 0.1 yükselerek 8,890 dolardan işlem gördü.

Bu yıl bakır arzının talebi karşılayamayacağı endişesi metaldeki düşüşün sınırlı olmasını sağladı. Madencilik şirketleri Rio Tinto Group, BHP Billiton ve Vale SA ikinci çeyrekte üretimlerinde düşüş olduğunu açıklamıştı.

Altın ve gümüş düşüşe geçti

ABD'nin kredi notunun düşmesiyle başlayan süreçte rekor seviyelere yükselen 'güvenli liman' altın, gelen satışlarla yönünü aşağı kırdı.
Ekonomiye yönelik endişelerle rekor kıran altın, yatırımcıların satışa geçmesiyle geriledi. Dün CME Group'un altın kontratları için marjları artırmasıyla külçe altın yüzde 3.6 değer kaybetti.

Yatırımcıların hisse senetlerine yönelmesi de metaldeki gerilemede etkili oldu.

Avrupa'da Stoxx Europe 600 endeksi, 2 senenin en düşük seviyesinden yükselişe geçerken S&P 500'de ise yüzde 4.6'lık bir yükseliş gerçekleşti. Spot altının onsu, Londra'da 13.75 dolar veya yüzde 0.8'lik düşüşle 1,750.35 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.2 yükselerek Şubat 2009'dan beri en büyük artışa ilerledi. Aralık teslim kontrat ise New York Comex'te yüzde 0.1'lik artışla 1,752.59 dolardan işlem gördü. Altın ve gümüş üreticisi Coeur d’Alene Mines'in CEO'su olan Mitchell Krebs'e göre ekonomilerin yavaşlayacağı spekülasyonu altını 2,000 dolara taşıyabilir. Bugün platinin onsu yüzde 0.3 yükselerek 1,792.38 dolar olurken, gümüş ise yüzde 1.2'lik gerilemeyle 38.2425 dolar/ons'tan işlem gördü. Paladyum, ufak değişiklikle 743.50 dolar seviyesine geldi.

11 Ağustos 2011 Perşembe

Vadeli kontratların marjları yükseldi altın düşüşe geçti

Şikago Metal Borsası'nın vadeli kontratların marjlarını yükseltmesi sebebiyle altın tüm zamanların yükseğinde düşüşe geçti.
Şikago Metal Borsası'nın vadeli kontratların marjlarını yükseltmesi sebebiyle baz yatıreımcılar satışa gitti, dört gündür hızlı yükseliş gösteren altının onsu 1,800 doların üstündeki rekorundan düşüşe geçti.

Spot altının onsu yüzde 0.8 kadar kayıpla 1,779.20 dolara gerilerken Singapur'da 12.58'de ise 1,778.25 dolardan işlem gördü. Altın, ABD ve Avrupa'nın borç sorununun yarattığı endişe ile daha önce yüzde 1.2 kadar dğer kazanarak 1,814.95 doları görmüştü.

Dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası olan Şikago Metal Borsası'nın (CME) kendi resmi sitesinden yaptığı açıklamaya göre bugünkü iş günü kapanışından geçerli olmak üzere altın kontratlarının marjında yüzde 22 artışa gidildi. CME'nin açıklamasına göre spekülatörlerin kontrat başına yatırmaları gereken depozit 6,075 dolardan 7,425 dolara yükseltildi. Hedge fon marjı da yine yüzde 22'lik artışla 4,500 olardan 5,500 dolara çıkarıldı.

Investec Bank (Australia) Ltd traderı Darren Heathcote "Açıklamanın ardından bir miktar satış dalgası gördük fakat günün sonunda diğer piyasalardaki belirsizlikten dolayı altını yukarıya taşıyan bir baskı olacaktır." yorumunda bulundu.

Aralık teslimli altın kontratının onsu New York Comex'te yüzde 1.9 artışla 1,817.60 doları gördükten sonra 1,754.10 dolara geriledi. Euro, paund ve Avustralya ile Kanada doları bazında altının onsu da tüm zamanların yükseğini gördü.

İlgili haber:

http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/944041-cme-altin-kontratlari-icin-marjlari-yukseltti

Petroldeki düşüş sürüyor

ABD'de ham petrol fiyatları açıklanan veriler öncesinde geriledi.
Dolar, euro karşısında değerlenirken New York'ta ham petrol fiyatları erken saatlerdeki yüzde 1.6'lık yükselişini sonlandırdı.

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 7000 düşüşle 395 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Londra merkezli Credit Agricole CIB'de analist olan Christophe Barret, "Sıkılaştırma politikaları ve yüksek fiyatların ekonomideki büyümeyi yavaşlatmasıyla petroldeki aşağı yönlü seyrin sürmesini bekliyorum" dedi. Barret'a göre, emtia son çeyrekte 81 dolar/varil seviyesinde olacak.

Eylül vadeli petrolün varili Nymex 1.2 dolar veya yüzde 1.4 düşerek 81.77 dolar oldu. Fiyat, erken saatlerde 1.56 dolar yükselerek 84.45 dolar olmuştu. Eylül vadeli Brent tipi petrol ise 1.60 dolar veya yüzde 1.5 gerileyerek Londra ICE Futures Europe'ta varil başına 105.08 dolar oldu.

Barclays'e göre, Suudi Arabistan gibi petrol üreten ülkelerin üretimi azaltmasıyla önümüzdeki 12 ayda fiyatlar Londra'da 130 dolara kadar yükselebilir.

Teknik Analiz: Petrol 74 doların altına düşebilir

Commerzbank'ın teknik analizine göre, Nymex petrolü hareketli ortalamaları kırarsa, 74 doalrın altına inebilir.
Commerzbank AG'nin teknik analizine göre, Nymex petrolünün varil fiyatı, 55 haftalık ve 200 haftalık hareketli ortalamaları aşağı yönde kırması durumunda, 74 doların altına inebilir.

Çeyrek altın 170 lirayı geçti

Altının ons fiyatındaki rekor sonrası çeyrek altın 171 liraya yükseldi.
Piyasalarda yaşanan dalgalanma altın fiyatlarına da hareketlilik getiriyor.

Altının ons fiyatı dün 1800 doları görerek tüm zamanların en yükseğini gördü.

Altın bugün 1780 doların üzerinde işlem görüyor.
Ons fiyatındaki rekor iç piyasadaki fiyatları yükseltiyor. Altının gramı 103 lirayı aşarken, çeyrek altın 171 lirayı gördü.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Altın yine rekorla kapandı

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram fiyatı 91,40 liraya yükselerek rekor kırdı.
Altının bundan önceki rekor kapanışı 89,95 lira ile 25 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşmişti.

24 ayar külçe altın gün içinde en yüksek 91,60 liraya, Cumhuriyet Altını da 615,00 liraya çıktı.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı da 1.673,27 dolara ulaşarak gün içinde rekor kırmıştı.

Petrolde yüzde 6 düzeltme!

Son iki ayın en uzun soluklu düşüşü yaşanıyor. Zirveye göre kayıp yüzde 6'ya yaklaştı.
Ekonomik büyümeye duyarlı hareket eden petrol fiyatları son günlerde yeni bir düzeltmenin içine girdi. Fiyatlar son üç gündür aralıksız düşüyor. Bu mayıs ayı sonrasındaki en uzun soluk düşüş oldu.

PEKİ NEDEN?

Birkaç güne kadar süresi bugün dolacak olan ABD'nin borçlanma limiti endişe kaynağı iken artık daha temel sorunlar yatırımcıların zihnini meşgul ediyor. 14.3 trilyon Dolar olan Federal Hükümet'in borçlanma limiti dün itibariyle 2.1 trilyon Dolar artırıldı. Harcamalardan da yaklaşık 2.4 trilyon dolar azaltılması öngörülüyor. Global yatırımcıların ise ABD ile ilgili endişesi ise devam ediyor. Ekonomik toparlanmanın gücü ve borç limiti artmasına rağmen AAA olan notun kırılabileceği endişesi en büyük tedirginlik. Öte yandan büyümeye yönelik beklentiler ise kafaları karıştırıyor. Geçen hafta açıklanan 2. Çeyrek büyüme rakamının yüzde 1.3 olarak açıklanmasının ardından (Yıl başında bu tahmin yüzde 3.5'ler düzeyindeydi) dün açıklanan ISM verisi de tatminkar değildi. Büyüme için öncü kabul edilen ISM verisinin işaret ettiği çeyrek 3. Çeyrek olduğu için, yılın geri kalanının da ekonomik büyüme adına tehlikede olduğu gerçeği piyasa katılımcılarını satışa yöneltti. Tabii Avrupa faktörü de global piyasalarda baskı yaratırken bu bölgedeki ülkelerin büyümelerine yönelik tahminler ise düşüş eğiliminde. ABD'den Avrupa ve Çin'e İmalat sanayi Endeksi temmuz ayında geriledi, küresel ekonomik toparlanmanın yavaşladığına dair endişeler arttı. İşte dünya ekonomisinin lokomotiflerine yönelik artan bu kaygılar, petrol fiyatlarında sert bir düzeltmenin yaşanmasına neden oluyor.

100 DOLARDAN DÖNDÜ!
Geçen hafta 100 dolar seviyelerinde seyreden ABD tipi ham petrolün varil fiyatı New York Ticaret Borsası'nda bugünkü işlemlerde 94 doların da altına sarktı. Destek seviyelerden gelen alımlarla ham petrolün varil fiyatı 94 doların üzerinde işlem görüyor. Böylece, geçen haftaya göre yüzde 6'lık bir düzeltme yaşandı. Fakat fiyatlar geçen yıla göre hâlâ yüzde 16 yukarıda bulunuyor. Brent petrolün varili ise bugün Londra'da 1.25 dolara varan kayıp yaşayarak 115.53 dolara geriledi.

UZMANLAR NE DİYOR?
Alman Commerzbank'ın analisti "ABD'deki borç tavanı krizinin çözülmüş gibi göründüğünü fakat bu sefer ülkenin ekonomisine yönelik kaygıların oluştuğunu" aktardı.

HSBC ekonomisti Frederic Neumann ise Amerika ve Avrupa'dan gelen mesajların sanayi sektöründeki yavaşlamaya işaret ettiğini aktardı. Blue Ocean Brokerage tarderları ve analistleri ise geçen hafta açıklanan korkunç büyüme verisinin ve revizyonun ekonominin geleceğine yönelik soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çekti. Societe Generale'a göre petrol fiyatları, ralli öncesi uzun vadeli kanalın altına sarkarak 92.50 doları test edebilir. Düşüşler destek seviyesine kadar devam edebilir. Avusturalya merkezli National Australia Bank Ltd.'nin maen ve enerji konusunda uzman ekonomisti Ben Westmore de ABD'deki göstergelerin ve verilerin petrolü zayıflattığını kaydederken üçüncü çeyrek için petrolün varil fiyatının 98 dolar seviyesinde oluşacağını öngörüyor.(MİLLİYET)

Altını merkez bankaları uçuruyor

Merkez bankaları değer kaybeden para cinsleri ve dolara karşı rezerv çeşitlendirmek için altına rağbet ediyor. Altın 1662 dolarla rekorunu yeniledi.
Altın fiyatları rekora doymuyor.Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1662 dolarla yeni bir rekor kırdı.

ABD'li Wall Street Journal'e göre, merkez bankaları değer kaybeden para cinsleri ve dolara karşı rezerv çeşitlendirmek için altına rağbet ediyor.


Güney Kore Merkez Bankası son 10 yılı aşkın süredir ilk kez altın aldığını açıkladı. 25 tonluk alımla altın rezervini artırarak 39 tona çıkardı.

Meksika, Rusya ve Tayland da altını tercih eden merkez bankaları arasında öne çıkıyor.

Bu yıl hükümetlerin net altın alımları 3'e katlandı ve geçen yılki 76 tonluk artıştan 203,5 tona yükseldi.

Dolarda sert yükseliş

Global piyasalardaki olumsuz seyirle dolar güne yükselişle başladı.
Euro Bölgesi borç sorunlarının yanı sıra global ekonomide yavaşlama endişeleri ile risk iştahında devam eden daralmayla dolar içeride güne yükselişle başladı.

Dolar bankalararası piyasada 1,7200 TL'ye kadar yükseldi.

Dolar/TL'de, dış piyasalara paralel yukarı yönlü seyrin devam edebileceği belirtiliyor.

Denizbank Döviz Masası Yetkilisi Emre İnce, mevcut ortamda özellikle güvenli liman olarak düşünülen Alman tahvilleri ve ABD tahvillerine çok ciddi talep olduğunu ve faizlerin uzun zamanın düşük seviyelerine geldiğini belirterek, "Yine güvenli liman olarak görülen altın, İsviçre frankı ve yende ciddi yükselişler yaşanıyor. Bunlara bağlı olarak TL'den de çıkış var. Dün özellikle Londra tarafından ciddi talep görüldüğünde 1.70 civarından bir miktar yerli satışı oldu fakat talebi karşılamaya yetmedi" dedi.
İnce, şöyle devam etti: "Piyasalar sabah itibariyle olumsuz, bu yüzden gün içinde ABD'de ADP verisi yakından takip edilir. Olumsuz gelecek veri kötü algılamayı artırabilir, olumlu gelen veriye ise tepki zayıf kalabilir. Ayrıca içeride enflasyon var. Yine düşük gelen enflasyon verisi TCMB'nin faiz konusunda elini daha da rahatlatacaktır.

Dolar/TL'de mevcut seviyeler daha önce görüldüğü için yerli satışı zayıf olacaktır. Yabancı talebinin devam etmesi durumunda kur, daha önceki yükselişte gördüğü zirve olan 1,7345 seviyesine kadar gidebilir. Dolar/TL'de ilk etapta 1,7265, aşağıda ise 1,7000 ve 1,6880 seviyeleri önemli."

Altında bir rekor daha

Altın spot piyasada 1662 dolarla yeni rekor kırdı.
Altın, küresel ekonomideki büyümeye ilişkin belirsizlik ve endişelerin etkisiyle bir rekor daha kırdı. Borç tavanının yükseltilmesine ilişkin son dakika anlaşmasına rağmen ülke notunun düşeceği beklentisi ve Güney Kore Merkez Bankası’nın 13 yıl sonra ilk kez altın alması da altının yükselişinde etkili oldu

ABD'de tüketim harcamaları haziran ayında 20 ay aradan sonra ilk kez gerileyince yükseliş tetiklendi.

Spot altının ons fiyatı ekonomideki durumla ilgili endişelerin güvenli liman alımlarını artırmasıyla ilk kez 1.660 doları geçti.

İstanbul Kapalı Çarşı'da çeyrek altı 155, tam altın 620, Ata Cumhuriyet Altını 640 liradan satılıyor.

Altın fiyatları, Amerikan Merkez Bankası’nın parasal genişleme programlarının da olumlu katkısı ile son bir yıldır yaklaşık yüzde 39 yılbaşından bu yana da yüzde 15'in üzerinde artış gösterdi.

Analistler, ABD’deki ISM imalat verisi ile iyice su yüzüne çıkan son kötü verilerin ardından Fed'in üçüncü bir parasal genişlemeye gideceği beklentisinin de altın fiyatlarını yukarı taşıdığı görüşünü taşıyor.

Piyasalardaki güvenli liman arayışı ile İsviçre frangı da altın ile birlikte değerlendi.

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Altın analiz 01.08.2011

Uzun vade beklentilerinin 1700 ve 1775 dolar olduğu sarı maden için yaşanacak olası geri çekilmeler alım olarak değerlendirilebilir.
Lider Forex Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

ABD'nin borçlanma tavanına ilişkin endişelerin etkisiyle güvenilir yatırım aracı olmaya devam eden ve artan talep nedeniyle yükselişe geçen parite borç tavanına ilişkin endişelerin yok olması ile beraber tekrar gerilemeye çalışmaktadır. Özellikle bugün senatonun borç tavanı ile ilgili yapacağı oylama altın için önem arz etmektedir. Çünkü eğer yapılacak oylama sonucu olumlu olursa altında kar realizasyonları başlayacağı gibi gelen haberin olumsuz olması nedeniyle altın yeni rekor seviyeleri kırmak isteyecektir.

Sarı maden için şuanda teknik olarak en önemli destek 1600 dolar ve altın bu desteğin üzerinde
kaldığı müddetçe kısa ve uzun vadeli olarak yükselişlerine devam edecektir. Eğer geri çekilmeler altın fiyatlarının 1600 dolar desteğini kırmasına neden olursa bir sonraki destek olarak 1580 ve 1560 dolar seviyeleri altın için önemlidir. Uzun vade beklentilerinin 1700 ve 1775 dolar olduğu sarı maden için yaşanacak olası geri çekilmeler alım olarak değerlendirilebilir.

Pivot 1602
Destek 1607-1598-1593
Direnç 1624-1632-1640

Altın ve dolarda düşüş

Uzun süredir merakla beklenen ABD'deki borç tavanının yükseltilmesi yönünde anlaşma adımı atılması, piyasalara da rahatlama getirdi.
Güvenli liman altının fiyatı yüzde 1'e yakın gerilerken, içeride TL, dolar ve euroya karşı değerlendi.

ABD Başkanı Obama'nın anlaşma yönünde adım atıldığını açıklamasının ardından, dolar diğer para birimleri karşısında değer kazandı. Ancak, daha sonra artan risk iştahıyla yeniden geriledi. Euro/TL paritesi şu sıralarda önceki işlem gününe göre hafif yükselişle 1.44'ün hemen üzerinde seyrediyor.

İçeride de TL'nin yükselişi devam ediyor. Dolar/TL yüzde 1.5'lik gerilemeyle 1.67'nin üzerinde seyrederken, euro/TL de Cuma gününe göre yüzde 1.3'lük kayıpla 2.41 seviyesinden işlem görüyor.

İSTİFALARIN ETKİSİ SINIRLI
Geçen hafta oluşan iyimser hava ile toparlanma sürecine giren TL, Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının istifaları nedeniyle kritik bekleme sürecine girmişti.

Ancak, uzmanlar konunun büyük bir krize dönüşmeden çözüme kavuşturulduğu ve piyasalar üzerinde büyük etkisi olmasının beklenmediği yönünde açıklamalarda bulunuyor.

ABD'deki krizin çözülme aşamasına gelmesi güvenli liman altının onsunun da yüzde 1'e varan geri çekilme yaşamasına neden oldu. Altını onsu 1,613 dolara gerilerken, artan iyimserlikle ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 1.5'lik yükselişle 97 doların üzerine çıktı.

Altın zirveden geriliyor

ABD'nin borç sorunu konusunda anlaşmasının ardından altın zirveden gerilemeye başladı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın haftasonu sıkı bir müzakereye girişen ABD liderlerinin anlaştığını açıklamasının ardından temerrüde düşme korkusunun ortadan kalkması ile yatırımcı altından uzaklaşmaya başladı.

Spot altının onsu yüzde 1.3 kadar gerileyerek 1,607.45 dolardan işlem görürken Singapur'da ise 9.45'te 1,613.35 dolar oldu. 29 temmuz tarihinde tüm zamanların rekoru olan 1,632.80 dolara ulaşan spot altın, ABD ve Avrupa'nın borç krizi sebebiyle geçtiğimiz ay yüzde 8.5 yükseliş kaydetti.

Yinjian Futures operasyon müdürü Steven Zhu "Poltikacıların görüşmeleri hiçbir yere varamayacak gibi göründüğü için altın da haliyle rekor üstüne rekor kırdı. Fakat şimdi anlşamış göründükleri için altın da kendini az da olsa geriye çekiyor." yorumunda bulundu.

Obama, “taraflar önümüzdeki 10 yıl için 1 trilyon dolarlık bir anlaşmaya vardı” ifadelerini kullandı. Anlaşmayı iddiasız olarak yorumlayan Amerikan Başkanı, anlaşmanın kendi tercihine göre olmadığını da ekledi.

1,637.50 dolar ile tüm zamanların rekorunu kıran aralık teslimli altının onsu New York'ta 1.4 kadar gerileyerek 1,608.20 dolar oldu.