PAYZA

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Altın düşüşe geçti

Küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin endişelerin bir miktar gevşemesiyle hisse senetleri değerlendi, altın 7 haftanın en kötü 3 gününü kaydetti.
Üçüncü kez üst üste değer kaybeden altın, küresel ekonominin duraklama noktasında olduğuna yönelik endişelerin gevşemesiyle, 7 haftanın en kötü performansına işaret etti. Endişelerdeki gevşeme, küresel piyasalardaki hisse senetlerini yukarı çekerken, güvenli varlık taleplerini de aşağı çekti.

Spot altının onsu önce yüzde 1.1 değer kaybetti; ardından kayıplarını yüzde 0.2 ile sınırlayarak 1,744.25 dolardan işlem gördü. Bu yıl hâlâ yüzde 23 yukarıda seyreden altın, Avrupa ve ABD'deki borç sorunlarına ilişkin endişelerin artmasıyla yükselmiş ve 11 Ağustos'ta 1,814.95 dolarla rekor kırmıştı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün Japonya'dan gelen ve ekonominin beklenenin altında küçüldüğünü gösteren verilerin etkisiyle 3 günden bu yana ilk sıçramasını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan mağaza satış ve işsizlik maaşı başvuruları da olumlu gelmişti. ABD'de mağaza satışları Temmuz ayında 4 ayın en büyük artışına işaret ederken, işsizlik maaşı başvuruları da Nisan'dan bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Finansal piyasalarda büyüme ve borç sorunlarından kaynaklanan belirsizliğin, güvenli varlıkları desteklemeye devam edeceğini belirten Morgan Stanley'nin analistlerinden Hussein-Allidina, altının da öne çıkanlardan olduğunu söyledi.

Yatırımcıların kar satışları gerçekleştirmesiyle altın değer kaybetti. Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.2 artışla 1,745.50 dolar seviyesine çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder