PAYZA

7 Nisan 2011 Perşembe

Çeyrek altın el yakıyor

Petrol fiyatındaki yükselişin enflasyon üzerinde baskı yaratacağı kaygılarının etkisiyle altının onsu 1.460 dolarla rekor kırdı.
FED’in düşük faiz politikasına devam edeceği beklentisi de altının yükselmesine neden oluyor.

Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.460 dolarla tarihi seviyesine çıktı. Gümüşün onsu da 39.51 dolarla 31 yılın en yüksek seviyesini gördü. Altın fiyatlarının yükselişinde enflasyon endişelerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, Çin’in erken faiz arttırımının da piyasalardaki enflasyon endişelerini yatıştırmadığını kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası’dan bugün beklenen faiz artırımının ise euro’nun değer kazanmasına neden olduğu için altın fiyatlarını etkilemediği, aksine yükselişi desteklediği dile getiriliyor.

Reuters’ın teknik analizine göre, 1.452 dolar altında önemli bir direnç seviyesiydi. Kısa vadede altın fiyatlarının 1.500 doları görmesi bekleniyor. Uzmanlar altının bu yıl içinde 1.600 doları test edebileceğini dile getiriyor.

Çeyrek altın 118 lira

İstanbul Altın Borsası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Aloğlu, altın fiyatlarının son dönemdeki yükselişinde ABD’nin düşük faiz politikasını sürdüreceğine yönelik açıklamaların etkisi olduğunu belirterek, doların değer kaybıyla altın fiyatlarının yükselişe geçtiğini belirtti. Aloğlu, FED’in faiz artırım sinyali vermesi durumunda altın fiyatlarının gevşeyebileceğini söyledi.

TL’nin dolar karşısında kazanması nedeniyle altın fiyatlarının yurtiçinde fazla yükselmediğini ifade eden Oğuzhan Aloğlu, “Gram altının fiyatı şu anda 71 lira civarında” dedi. Kapalıçarşı’da cumhuriyet altını 478 liradan, çeyrek altın ise 118 liradan satıldı.

Petrol 124 dolar

Portekiz’e ilişkin kaygılar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki siyasi tansiyonun düşmemesi de yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltiyor. Öte yandan, Ortadoğu’daki gerginliğin etkisiyle petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Brent petrolün varili 2.5 yılın en yüksek seviyesi olan 124 doların üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolün varili 107 dolarda bulunuyor.

‘FED’den faiz artırım sinyali gelmeli’

Garanti Bankası Altın Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu:

“Dünyadaki enflasyon beklentilerinin yükselmesi altın fiyatlarını rekora taşıyor. Yüksek petrol fiyatları maliyet enflasyonunu artırıyor. Petrol fiyatlarının düşmemesi enflasyon kaygılarına neden oluyor. Bunun yanı sıra gelişmiş ülkelerdeki merkez bankaları da düşük faiz politikasına devam ediyorlar. 2008 yılında başlayan kriz nedeniyle bu politikayı izlediler.

Yavaş yavaş bu politikadan çıkıyorlar ama şu ana kadar cesur adım atmadılar. ABD Merkez Bankası’nın (FED) da sıfır faiz politikasına devam edecek olması enflasyonla mücadelenin geri planda kalacağını gösteriyor.

Altın fiyatlarında yakın hedef 1.500 dolar olarak görülüyor. Ancak, merkez bankalarından sert faiz artırımı gelirse bu politika değişir. Piyasalar özellikle FED’den bir sinyal bekliyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder