PAYZA

15 Nisan 2013 Pazartesi

Altında büyük çöküş

Mart 2011’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen altının onsu sert şekilde değer kaybetmeye devam ediyor. Güne 1.481 dolar seviyesinden başlayan altın sert satışların devamıyla yüzde 6'ya yaklaşan kayıp yaşadı ve gün içerisinde 1.385 dolara kadar geriledi. Buna paralel içeride de çeyrek altın 129 liraya, gram altın 80 liraya geldi.


Altındaki sert gerilemede şimdiye kadar altın satmayacağını beyan eden merkez bankalarından zor durumda olanlarının satışa geçebileceği haberleri önemli rol oynadı. ABD’nin önümüzdeki dönemde altındaki yükselişi destekleyen parasal genişlemeden geri adım atabileceğine ilişkin beklentilerin artması da düşüşte etkili oldu.

Diğer taraftan küresel piyasa ekonomilerinin olumlu sinyaller vermeye başlamasıyla, güvenli liman olarak görülen altına talebinin azalacağı beklentisinin de gerilemeyi arttırdığı değerlendirmesi yapılıyor. Emtia ürünlerinin genelinde görülen düşüşte ise özellikle Çin gibi gelişen ülkelerin büyüme performanslarındaki yavaşlamanın emtia'ya talebi azaltıyor.

Cuma günü 1,560 dolardan işlemlere başlayan altın o gün yaklaşık yüzde 5  düşerek 1,486 dolardan kapattı.Bu Aralık 2008’den bu yana görülen en sert düşüş oldu.

BUGÜN DE YÜZDE 6 DÜŞTÜ

Bu haftaya da sert satışların devamıyla başlayan altın gün içerisinde 1.385 dolara kadar geri çekildi. Değerli metal şu anda ise kayıp yüzde 6'ya yaklaşan kayıpla 1.390 dolarseviyesinde seyrediyor.

Böylece 1560 dolardan başlayan düşüşle Cuma gününden bu yana yaşanan kayıp yüzde 10'u buldu.

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte altında yaşanan sert düşüşle ilgili "Altında, yukarı hareketlerin satış fırsatı  olarak değerlendirilmesini öneriyorum. Cuma günkü aşağı hareketin bir alım  fırsatı yarattığına inanmıyorum". diye konuştu. Ökte sadece altında değil, tüm emtialarda aşağı kırılma yaşandığının da altını çizdi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Tuğba Özay ise konuya ilişkin "Bizim düşüncemiz altının ons fiyatının net olarak 1500 seviyesinin altında uzun süre kalamayabileceği ve ABD’de tüketici kaynaklı verilerde zayıflıkların devam etmesi durumunda genel bant hareketinin 1530-1615 arasında gerçekleşebileceğidir." açıklamasında bulundu.

ABD tarafında parasal genişlemenin 2014 başına kadara devam edebileceği ve ABD’nin konut, imalat sektörlerinde zayıf da olsa toparlanmaların sürebileceği düşüncesinden yola çıkarak, altındaki geniş bant kararsızlığının 2013’ün ikinci yarısına kadar etkin olabileceğini düşünüyoruz.

SOROS UYARMIŞTI

Ünlü yatırımcı George Soros geçen hafta South China Morning Post Gazetesine yaptığı açıklamada, kriz boyunca güvenli liman olan altının bu özelliğini artık yitirdiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder