PAYZA

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Altın 10 lira pahalı satılıyor!

Kapalıçarşı esnafı, Darphane'nin talebe yetişecek düzeyde altın basmamasına isyan ediyor. Esnaf bu nedenle fiyatların 10 lira daha yüksek seyrettiğini iddia ediyor.

Kapalıçarşı'da Darphane isyanı yaşanıyor. Kuyumcular, Darphane'nin talebe yetişecek düzeyde altın basamaması nedeniyle zor durumda kaldıklarını, fiyatların da bu nedenle 10 lira yüksek seyrettiğini belirtiyorlar. The Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan İstanbul Mücevher Kuyumcu ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Darphane'nin sektörü zor durumda bıraktığını belirterek, "Talebe yetişemiyorlar. Ancak bu talebin büyük bölümü sektör dışından geliyor. Diğer talepleri karşılamak isteyen Darphane bizim işleri yetiştiremiyor" diye konuştu.

'3 HAFTA BEKLİYORUZ'

Konuyla ilgili ilk etapta Darphane'den bir açıklama gelmedi. Kuyumcular, Darphane'nin önceden 2 günde karşıladıkları taleplerini artık 3 haftada karşılayabildiğini bu nedenle fiyatların olması gerektiğinin 10 lira üzerinde seyrettiğini vurguluyor.

3 MADDELİK ÖNERİ LİSTESİ

Kapalıçarşı, Darphane'nin sorunlara acilen çözüm bulması için 3 maddelik bir öneri listesi sunuyor. Kuyumcular, sektör dışından kişilere altın basılmasının sınırlanmasını, stoklu çalışılmasını ve sektör ile randevu esaslı çalışılmasını talep ediyor.

'YAZIN FİYAT DAHA DA DÜŞECEK'

Kuyumcuların altın alacaklara da bir önerileri var: Biraz daha bekleyin. Yaz aylarında altın fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Ayrıca Darphane'den kaynaklanan sıkıntıların da giderilmesiyle fiyatların gerileyeceği de öngörülüyor.